MENY

SEO-misstag fotografer gör

Det finns en del vanliga SEO-misstag jag ser fotografer gör på sina hemsidor. Misstag som du dock enkelt kan fixa och som dessutom kan göra stor skillnad i din SEO!

Redan när du bygger upp din hemsida är det bra att ha din SEO i åtanke. Om du från start planerar din hemsida både utefter din besökares upplevelse, vad du vill nå ut med och också för att gynna din SEO – så kommer du redan där ha en stor fördel! Men självklart kan du också i efterhand förbättra din SEO på din hemsida. Och också med ganska enkla medel! Det behöver varken vara krångligt eller tekniskt svårt.

I detta blogginlägget kommer jag gå igenom:

Varför du ska tänka på din SEO
Vad du ska göra om du bara använder hemsidan som portfolio
Vad du ska tänka på om du bara designat hemsidan utefter datorn
Vad du kan göra om du har en långsam hemsida

 

VARFÖR DU SKA TÄNKA PÅ DIN SEO

Det är lätt att vi (framför allt som kreatörer) tänker på att det ska vara en snygg design, mycket bilder och att det ska se perfekt ut på datorn. Eller hur? Men för att dina kunder ens ska hitta DIG och din hemsida behöver du också tänka på din SEO.

Genom SEO kan dina kunder hitta dig genom såkallad organic reach, alltså utan att du betalat för någon annons för att synas högt på olika sökresultat. Istället optimerar du din hemsida utefter det som Google gillar och som gör att din hemsida pushas upp.

Men innan vi börjar: gör du något av dessa SEO-misstag som fotograf?

-använder hemsidan bara för portfolio och för att visa dina bilder
-designar hemsidan bara utefter hur det ser ut på dator
-har för stora/tunga bilder på hemsidan så den blir långsam

So let’s fix that!

 

OM DU BARA ANVÄNDER HEMSIDAN SOM PORTFOLIO

Om du bara använder din hemsida för att visa dina bilder, går du miste om mycket SEO. Google kan nämligen inte läsa av dina bilder. Absolut, du kan berätta för Google vad dina bilder föreställer, men se också till att ha text på din hemsida! Texten ska hjälpa besökaren och är dessutom ett perfekt sätt för dig som fotograf att låta kunden lära känna dig! Berätta om vad du erbjuder och vad du kan hjälpa kunden med. Berätta var du är baserad och ge information om hur det går till att boka dig.

Se också till att få med dina nyckelord i din text! Men se till att få in det naturligt. Det vill säga; släng inte bara in dina nyckelord här och var, utan att se till att texten har ett naturligt flow. Tänk att det ska vara skrivet precis som om du skulle säga det högt till någon!

inspiration arbetsplats makrame fotograf hemmakontor

OM DU DESIGNAT DIN HEMSIDA UTEFTER DATORN

Många bygger och designar sin hemsida helt utefter hur det ser ut på datorn. Och jag vet, jag har gjort det med och det är svårt att släppa det! MEN majoriteten idag kollar bara på mobilen och inte på datorn. Så se till att din hemsida är mobilanpassad och funkar smidigt i mobilen!

Många plattformar för att bygga hemsidor (så som Squarespace, WordPress, Wix osv) ändrar din hemsida automatiskt till en mobilanpassad version. I vissa plattformar kan du ändra det, andra inte. Men se till att kolla så länkar funkar som de ska, att text och bild inte hamnat på vartannat och att det är lättnavigerat för den som besöker din hemsida via mobilen.

Google pushar upp sidor som är just mobilanpassade. Varför? Jo för upplevelsen för besökaren är superviktig i SEO-sammanhang! Och har du då en hemsida som också är anpassad för mobilen, vilket gör upplevelsen bättre för besökaren, är chansen större du rankas högre.

analog kamera canon fotograf halmstad

OM DU HAR EN LÅNGSAM HEMSIDA

Vi har väldigt kort tålamod idag. På bara ett fåtal sekunder ska du fånga besökarens uppmärksamhet! Du kanske känner igen dig i att du inte stannar så länge på en sida om den laddar jättelångsamt? När det bara tuggar på, bilderna visas inte direkt, utan de laddas sakta en i taget? Om din sida inte laddar snabbt så är risken stor att du tappar besökaren och de går vidare till nästa sida istället.

Därför är det viktigt du anpassar sidans innehåll för att det inte ska bli för tungt och därmed laddar långsamt. Detta gör du bland annat genom att förbereda dina bilders storlek innan du lägger in dem på hemsidan. När du väljer ut de bilder du ska använda till hemsidan, förbered dem innan du laddar upp dem. Redan när du exporterar dina bilder är det viktigt att du anpassar storleken på bilden för att den inte ska vara för tung. Jag använder också alltid Jpeg Mini för förminska storleken ytterligare men utan att det försämrar kvalitén!

Så ge dig själv tiden att ge din hemsida lite kärlek och förbättra din SEO!

Fler tips kring SEO, din hemsida och foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

info@linnsej.se

Copyright Linnsej Photography 2024

Linnsej Photography

Linnsej Photography är fotograf i Halmstad som sedan 2016 förevigat både familjer, bröllop och företag. Linn brinner för att fånga naturliga bilder med mycket värme och kärlek! Om det så är familjebilder som beskriver vardagskaoset eller er er fantastiska bröllopsdag. Det är värt att föreviga!