MENY

Körschema till erat bröllop

Även om ni vill ha en avslappnad känsla kring dagen så rekommenderar jag er att göra ett körschema till erat bröllop! Både för er egen skull men också så ni enkelt kan ha ett schema till toastmaster eller leverantörer som jobbar på er dag. Många kommer ha stor nytta av ett schema: familj eller vänner som har olika uppgifter under dagen, brudfölje, catering, ansvariga för lokalen, fotograf, band osv. Då kommer alla lättare hålla koll på upplägget och kan planera sitt utifrån det.

Genom att ha ett tydligt körschema kommet bröllopsdagen att flyta på smidigt utan att ni behöver tänka på vad som händer eller ska göras. Ni kan då lättare släppa allt och bara njuta till fullo av er dag!

     bröllopsmiddag i ekolsunds slott i enköping

 

HUR NI GÖR ETT KÖRSCHEMA TILL ERAT BRÖLLOP

Har ni en bröllopskoordinator som hjälper er i planeringen kommer ni säkert tillsammans arbeta fram ett bra upplägg för er dag. Annars är detta jättebra att göra tillsammans med era toastmasters. Be om hjälp och fråga om råd från de som varit på bröllop tidigare! Vad tyckte de var bra/mindre bra med själva upplägget och tiderna?

Jag själv som är bröllopsfotograf med många fotograferade bröllop genom åren hjälper ofta mina brudpar med just detta! Så det blir välplanerat kring de olika delarna och vi får tillräckligt med fotograferingstid så det blir en lugn och stressfri dag för er som brudpar!

Bröllopsmiddag i Furulundsparken Göteborg

 

VAD ÄR VIKTIGT FÖR ER?

Vad som känns viktigt för er är något ni behöver prata igenom och utgå från i planeringen av er bröllopsdag. Kom ihåg att det är ER DAG, där ni får anpassa och skapa den utefter det NI vill! Så håll fokus på det och prata ihop er om vilket ni vill prioritera.

Frågor att ställa er innan ni skapar erat körschema:

-Vill vi ha porträttfotograferingen innan eller efter vigseln?
(Är ni osäkra? Prata med er bröllopsfotograf!)

-Kan vi tänka oss att det blir många tal eller vill vi ha ett maxantal så middagen inte blir för lång?
(Ska de som vill få hålla tal eller vill ni helst inte det ska vara för många? Det är helt okej att sätta ett max-antal eller max-tid för att det inte ska bli för långt!).

-Är vi öppna för lekar och spex under middagen?
(Antingen att era toastmasters fixar något eller så kan någon vilja göra det istället för att hålla tal).

-När vill vi att festen börjar?
(Kanske er bröllopslokal har en viss tid det måste stängas? Utgå då från det!). 

 

UTGÅ FRÅN TIDEN FÖR VIGSELN

Börja med att titta på schemat utifrån vigseltiden och se sen på vad som kommer ske innan vigseln och efter vigseln. Ska ni exempelvis gifta er 15.00, räkna då på att vigsel + gratulationer tar ca 1 timme. Efter det är det mingel 1-2h, sen börjar middagen och så vidare. Så gör ni på samma sätt för det som sker innan vigseln med!

vigsel i st olofskapell i Tylösand Halmstad

Vet ni inte vilken tid ni vill ha vigseln än? Kolla antingen med kyrkan eller den vigselplats ni vill vara på om det är någon viss tid ni har att förhålla er till. Kan ni välja själva så utgå från vad som är viktigt för er. Behöver ni ha ett längre mingel för att ni vill fotograferas efter vigseln och samtidigt umgås en stund med gästerna innan middagen? Vill ni att middagen inte ska starta för sent för festen känns viktig så kanske en tidigare vigsel passar bättre! De vanligaste vigseltiderna för bröllop är runt 15.00-16.00.

brudpar springer ut efter utomhusvigseln på uddetorps säteri

 

RÄKNA MED MER TID ÄN DU TROR

Nyckeln till ett bra och stressfritt schema är att räkna in extratid! Ha hellre god marginal! Och annars får ni helt enkelt en liten extra stund över till att andas och bara ta det lugnt mellan de olika momenten. Har ni tid bokad hos frisör eller kommer makeup artist och fixar både er och brudföljet? Räkna med mer tid än ni tror! Ni vill inte känna stress eller att ni måste skynda er igenom denna dag. Ta det lugnt, njut av stunden och börja hellre för tidigt!

Bröllopsförberedelser innan vigseln på Uddetorps säteri

KÖRTID MELLAN PLATSER

De delar under dagen där ni ska åka mellan platser eller gäster ska förflytta sig från plats A till plats B – räkna även här med gott om tid! Det är en sån typisk del där det räknas alldeles för kort med körtid. (Det kan bli stressande att råka hamna bakom en traktor en inte kan köra förbi påväg till vigseln…).

 

OFÖRUTSEDDA SAKER SKER

Räkna med att oförutsedda saker kommer ske. Corsagen glöms på hotellet, en väska är på vift och någon av er spiller ketchup på kläderna. Men not to worry! Det är därför ni ska ha med lite luft i schemat! Planera för att vara på plats för vigseln 30 minuter innan (fast att det bara tar 5 minuter att köra dit). Planera in 1h lunch innan er porträttfotografering (så har ni marginal att ta från om/när förberedelserna drar ut på tiden).

 

TID FÖR DE OLIKA DELARNA

Det kan vara svårt att veta hur lång tid varje del av dagen kommer ta. Allt detta beror på hur många ni är i brudföljet, hur lång tid det tar att åka mellan olika platser och hur många gäster ni har. De delar där ni har leverantörer under dagen (som MUA, bröllopsfotograf, florist, catering, band osv) är det absolut bäst att prata med dem kring vad de anser behövs i tid! De har varit med på massor av bröllop tidigare och har bäst uppfattning om vad som behövs i tid för att det ska flyta på så smidigt som möjligt.

Bröllopsfotograf fotograferar gruppbilder på utomhusbröllop i Göteborg

Foto av min second shooter: Kajsa Charlotta Studios

 

HUR LÅNG TID TAR FOTOGRAFERINGEN PÅ BRÖLLOPET?

För porträttfotograferingen rekommenderar jag att räkna in 1,5 timme. Det kanske låter mycket? Men det är för att kunna få mer variation i bilderna och från olika miljöer. Men framför allt – för att ni INTE ska behöva stressa! Utan låt detta vara en mysig del av dagen där ni kan släppa ner axlarna lite, landa och bara ha en kul stund ihop! Med 1,5h är det också lite marginal för eventuella förseningar. Blir det tid över innan vigseln börjar? Då har ni fått en stund över till kissepaus, bättra på frisyren eller få i er en sockerkick.

Bröllopsfotograf fotograferar brudpars porträttfotografering i Halmstad

 

TID FÖR BRÖLLOPSMIDDAGEN

För kvällen beror det också på hur många tal, lekar eller spex det kommer bli. Kvällens schema brukar oftast bara toastmasters ha koll på för att ni som brudpar inte ska behöva tänka på det och ha kvällens happenings som lite överraskning! Alternativt kan ni göra en grundplan tillsammans och att toastmasters sen styr smådetaljerna. Prata igenom vad era önskemål är kring tal och spex och jobba sen fram en plan utifrån det!

brudpar tävlar under bröllopsmiddag på orrebo loge

 

OLIKA DELARNA AV DAGEN

För att ha något att utgå från i erat körschema kommer här ungefärliga tider för olika delar av dagen:

MUA/Frisör: 3-4h (beroende på om det är brudföljet med)
Porträttfotografering: 1,5h
Utomhusvigsel: 30 min
Kyrklig vigsel: 40 min
Gratulationer efter vigsel: 20-30 min
Mingel & Brudskål: 1-2h
Bröllopsmiddag (ink tal): 3-5h
Kvällsporträtt: 20 min

 

VAD SKA VI HA MED I KÖRSCHEMAT?
Grunderna:
Här är de “större delarna” av vad som sker under dagen. Oftast är det lättast att börja med dem.

-Fixa hår/smink
-Åka till vigselplats/kyrka
-Vigsel
-Gratulationer
-Brudskål
-Mingel
-Middag börjar
-Middag slut
-Första dansen
-Festen börjar spela

Fler detaljer:
Lägg sen in fler detaljer (går egentligen att lägga in hur mycket detaljer som helst! Detta beror på hur detaljerat ni vill ha det. Ju mer info desto lättare för exempelvis toastmasters, brudfölje, fotograf, serveringspersonal osv så de har koll på vad som sker)

-Fixa hår/smink
-Bröllopsfotograf / videograf anländer
-Lunch (VIKTIGT att faktiskt planera in tid för!)
-Porträttfotografering (innan eller efter vigseln)
-Åka till vigselplats/kyrka
-Vigsel
-Gratulationer
-Brudskål
-Mingel
-Gruppbilder
-Middag börjar
-Välkomsttal toastmasters
-Förrätt serveras
-Varmrätt serveras
-Efterrätt serveras
-Skära upp tårta
-Middag slut
-Första dansen
-Festen börjar

Brudgum gråter under first look innan vigsel på bröllopslokal Fjelldalens Slott i Halmstad

 

FÖRSLAG SCHEMA:

För att lättare få en uppfattning om det kan se ut har jag två exempel på körschema för bröllop! Ett som är från ett bröllop jag fotograferat och ett annat som är ytterligare detaljer på där jag var toastmadame på bröllopet.

 

Schema 12 timmars bröllopsfotografering

Detta schema är baserat på ett bröllop i Augusti där de bokat mig som bröllopsfotograf i 12 timmar. De gjorde sig i ordning i centrala Halmstad och hade sen bröllopet ca 20 minuter utanför Halmstad.

Här är de viktigaste delarna med i schemat för att jag som bröllopsfotograf ska ha koll på vad som sker och när under dagen.

10:30 Fotografer på plats på hotellet

11:00 Förberedelser Del 1 (Gäng 2 äter lunch)

12:00 Förberedelser Del 2 (Gäng 1 äter lunch)

13:00 Brudpar & fotograf åker mot First Look
Brudgum, brudfölje och second shooter åker buss mot First Look

13:10 First Look

13:25 Brudpar Porträttfotografering

14:15 Brudfölje ankommer för Porträttfotografering

14:30 Porträttfotografering Brudfölje
14:50 Alla åker till festlokalen

15:00 Brudpar och brudfölje gömmer sig för eventuella gäster som kommer

15:30 Vigsel börjar

16:00 Vigsel slut // Gratulationer

16:30 Gruppbilder

17:00 Mingel

17:40 Fotograf tar bilder på dukning och middagslokal

18:00 Gäster sätter sig för middag

18:15 Brudpar välkomnas och sätter sig för middag

18:30 Middag serveras

20:30 Dessert/Tårta

21:00 Kvällsporträtt

22:00 Dansgolvet börjar

 

Schema heldagsbröllop – mer detaljer

Detta schema är baserat på ett bröllop i början av Juli där jag var Toastmadame. Så här är från starten på morgonen till nattamaten inklusive många tal! De gifte sig hemma på deras gård och hade bröllopsmiddag och fest i deras loge:

8.00 Brud och tärnor till frisör

10:30 Toastmadame på plats vid lokalen.
Brudgum och best men fixar de sista detaljerna med toastmadame.

11:00 Brud och tärnor tillbaka från frisör

11:30 Brud ta på klänning

12:00 Fotografering brudpar + barn

13:30 Brudgum och best men går ner mot vigseln

14:00 Vigsel

14:40 Vigsel klar. 
Brudpar åker iväg för fotografering

15:00 Servering dryck vid vigselplatsen

15:15 barn hämtas upp.
Servis börjar ta fram tårta, kaffe och bubbel

15:45 Toastmadame samlar ihop gäster för att välkomna brudparet 

16:00 Brudparet anländer, brudskål.
Mingel med tårta och lekar i trädgården.

17:00 Fotografering gruppbilder brudpar med familjer

17:30 Gruppbild med alla gäster

17:45 Toastmadame välkomnar gäster in till bords

18:00 Välkomsttal toastmadame (Info om kvällens upplägg och kring mat och dryck)

18:15 Börjar ta av buffé (Först bord 1+2, sen bord 3+4 osv)

18:45 Tal 1

19:05 Tal 2

19:30 Bensträckare och kissepaus

20:00 Tal 3

20:20 Tal 4

20:30 Duka av borden

20:45 Tal 5

21:00 Tal 6

21:15 Tal 7

21:30 Lek

21:45 Bensträckare
Efterrätt dukas fram på varje bord

22:00 Tillbaka till bords och efterrätt

22:20 Tal 8

22:30 Tal 9

22:50 Toastmadame tackar för kvällen
Flytta bort borden

23:00 Första dansen

01:00 Nattamat

 

CHECKLISTA – KÖRSCHEMA TILL ERAT BRÖLLOP

1. Skriv ner vad som är viktigt för er! (Vara med på mingel-lekar med gästerna, inte för många tal eller kanske mycket tid till dans och fest?).

2. Skriv upp alla tider ni har nu! (Exempelvis vigsel, bröllopslokalen stänger osv)

3. Kolla på er leverantörslista; när förväntas de vara på plats och när börjar dem? (vet ni inte exakt tider så hör med dem om tips och råd!)

4. Utgå från vigselns starttid och räkna framåt och bakåt för att skapa schemat.

5. Kolla igenom er dag: vad för smådetaljer kommer också ske under dagen? När ska dryck sättas fram? Vem möter cateringpersonalen när de kommer? När ska lekarna till minglet ställas ut? Titta på ALLT! 

 

EXTRA TIPS!

-SCHEMA SOM BAKGRUNDSBILD

Kanske ni själva inte kommer ha telefonerna under dagen (bra idé att skippa dem för att vara helt närvarande!) men detta är ett grymt tips för era toastmasters eller andra som behöver hålla koll på tiderna!

Spara ner en bild på schemat eller ta en screenshot av det på mobilen – välj sen den bilden som bakgrundsbild! Jag gör alltid detta när jag fotograferar bröllop och väljer att det ska visas som låst skärm så jag snabbt och lätt kan kolla på schemat om jag behöver.

-SKRIV UPP KONTAKTUPPGIFTER

Förutom det som ska ske under dagen, skriv också upp kontaktuppgifter! Som nummer till fotografen, toastmaster, brudföljet och andra leverantörer så det är lätt att få tag på dem om det skulle vara något.

-DIGITALT OCH PAPPER

Ha schemat lättillgängligt både digitalt och i pappersform! Har du det bara digitalt kanske telefonens batteri tar slut. Har du bara papper kanske du slarvar bort det. Ha dubbelt upp för att vara på säkra sidan!

-ÄT UNDER DAGEN

Dagen kommer vara som ett full-on träningspass så se till att äta mat och drick VATTEN! Planera in lunch-tid (många av mina brudpar äter lunchen under förberedelserna eller precis efter) och be en i brudföljet vara den som påminner dig om att dricka vatten under dagen.

Brud äter sushi under förberedelserna inför bröllopsdagen på Grand Hotell i Halmstad

 

Se mer inspiration och tips för ditt bröllop här!

  1. […] Jag vet att det inte är lätt med alla dessa beslut att fatta inför erat bröllop. Hur ska schemat se ut, vilka låtar ska vi spela på vigseln och vad ska vi använda för dekor bara för att nämna […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

info@linnsej.se

Copyright Linnsej Photography 2024

Linnsej Photography

Linnsej Photography är fotograf i Halmstad som sedan 2016 förevigat både familjer, bröllop och företag. Linn brinner för att fånga naturliga bilder med mycket värme och kärlek! Om det så är familjebilder som beskriver vardagskaoset eller er er fantastiska bröllopsdag. Det är värt att föreviga!