MENY

Toastmaster på bröllop

När man först börjar planera ett bröllop är något av det första man gör att välja toastmasters. Ett ytterst viktigt uppdrag som både är ärofyllt och roligt och som innebär att brudparet får det stöd och den hjälp de behöver inför och under den stora dagen. 

Toastmasters är i grund och botten till för att ta hand om allt kring middagen, det vill säga ta hand om körschemat, hjälpa till med lekar och spex samt organisera allt kring talen. Men det kan ofta bli en större roll än så! De kan, till exempel, hjälpa till med vigseln, hjälpa till att förbereda innan eller organisera minglet.

Därför är det viktigt att så tidigt som möjligt prata med er/era Toastmasters om vad som förväntas av dem. 

Jag och min sambo som toastmasters. Foto: Vanessa Tuulari

Vem ska man ha som toastmaster?

Framförallt ska ni välja någon ni litar på. Någon som känner er och vet vad just ni vill ha och behöver inför och på er bröllopsdag och som ni kan bjuda in i er planering redan från början. 

Det är också bra om personen eller personerna i fråga är bra på fest och planering. Helt enkelt någon som tycker att det är roligt att arrangera tillställningar och har ett öga för struktur och roliga detaljer. 

De får gärna tycka om att ta tag i saker, inte vara rädda för att prata inför folk, och vilja skapa den bästa bröllopsdagen för er som brudpar så ni kan njuta till fullo. 

Jag vill alltid hjälpa mina brudpar att få dagen de drömmer om! Jag vet hur mycket jobb det är i bröllopsplaneringen, så jag ger gärna tips och delar mina kunskaper inför mina brudpars stora dag då jag inte bara har fotograferat oändligt många bröllop, utan också själv varit toastmaster på ett par. 

 

Min upplevelse som toastmaster 

Jag fick nämligen äran att vara toastmaster, toastmadame eller toastie (kärt barn har många namn eller hur?) tillsammans med min sambo på min systers bröllop. Det var ett litet trädgårdsbröllop hemma på deras gård med utomhusvigsel vid sjön på kvällen. Och det var så mysig stämning, familjärt och vi festade långt in på småtimmarna. 

Min syster och man på deras bröllopsdag. Jag och min sambo som toastmasters. Foto: Vanessa Tuulari

Inför detta bröllop var vi, the toastmasters, med i hela planeringsprocessen – från att de bestämde datum tills dess att vi stängde dansgolvet sent på natten. Brudparet ville ha avslappnad och härlig stämning hela dagen, så vi bestämde att vi tog hand om all planering och organisering av själva bröllopsdagen. Detta gjorde att de helt kunde slappna av och njuta av dagen till fullo!  

Jag fick också rycka in som toastmaster på min brors bröllop då deras tilltänkta toastmaster tyvärr blev sjuk dagarna innan. Men tack vare GRYM planering och struktur från start, samt min långa erfarenhet kring hur bröllop faktiskt går till, gick det smidigt att hoppa in och ta mig an rollen. 

Min bror och hans fru på deras bröllopsdag. Jag som toastmaster på deras bröllop. Foto: The Bohemia

Båda bröllopsdagarna var helt fantastiska. Inte bara för det var mina älskade syskon som gifte sig med sin bästa person, utan för att det var bra planerat från början vilket gjorde att alla (och framför allt brudparen!) kunde njuta och ha roligt utan att tänka på allt runt omkring. 

Uppgifter för toastmasters 

Som sagt så är Toastmasters främst till för att hålla i bröllopsmiddagen, men om de är mer involverade kan de hjälpa till med en mängd saker. Det kan vara inför bröllopet, men också under själva bröllopsdagen. De vanligaste uppgifterna är: 

Inför bröllopsdagen: 

 • Hjälpa till med den första planeringen, såsom tema, känsla och format
 • Ha koll på OSA och vilka som kommer 
 • Organisera upp och kommunicera med de som vill hålla tal eller planera lekar/överraskningar
 • Planera middagen och eventuella händelser


Dagarna innan: 

 • Skapa en lista på saker som behöver göras (och när!) som man kan bocka av – vad behöver sättas upp, vad behöver kopplas in, vad behöver bäras fram, osv.
 • Vara lite koordinator för att underlätta för brudparet – låt övrig familj/vänner få tillgång till listan av saker som behöver göras så varken brudpar eller toastmastern behöver svara på frågan “vad ska vi göra nu?” av de som vill hjälpa till. 
 • Kolla att all teknik fungerar. 
 • Ha en plan A, B och C om något skulle gå snett – vad gör vi om det regnar? Vilka har bil om någon behöver köra någonstans?


Under bröllopsdagen: 

 • Ha fortsatt koll på listan av saker att göra – när kommer blommorna, vem välkomnar bandet, när behöver vi sätta oss ner för middagen, osv. 
 • Hjälpa till med ankomster och leveranser, till exempel gäster, vigselförrättare/präst, mat och serveringspersonal 
 • Hålla i middagen och festen 
 • Kommunicera och se till att alla gäster vet vad som kommer hända och när 
 • Ge tydliga instruktioner till de som ska hålla tal eller anordna spex 
 • Ha koll på bröllopets körschema och att allt rullar på 

 

Om man som toastmaster är med i planeringen från början blir det mycket lättare att se brudparets vision och därmed hjälpa dem att få dagen de drömmer om. Om toastmaster vet exakt vilken känsla brudparet vill att dagen ska ha blir det lättare att göra upplägg kring tal, att välja lekar och också hur allt ska kommuniceras under dagen. 

Toastmaster välkomsttal 

Då det är allra vanligast att en Toastmasters största uppgift är att hålla i middagen så brukar det börja med ett välkomsttal. I detta tal kan det vara viktigt att inkludera hur middagen kommer serveras, var gästerna kan hämta dricka, var toaletter finns, vilka tider man ska passa och annan information som är bra att veta. 

Det är ett perfekt tillfälle att få folk att komma i stämning samtidigt som man ger info om hur kvällen kommer att fortsätta. 

Exempel på toastmaster välkomsttal: 

Varmt välkomna till kvällens bröllopsmiddag!

Det är vi som är kvällens toastmasters och kommer att guida er genom kvällen och firandet av BRUDPAR. 

När ni hör detta (spela låt, ring i klocka, eller tjut en tuta) betyder det att ni får lyssna upp för det kommer hända saker. Så se till att vässa öronen! 

Vi kommer senare under kvällen ha en längre inplanerad paus så det vore bra om ni håller er i närheten tills dess. Annars kanske ni inte hör (spela låt, ring i klocka, eller tjut en tuta). 

Toaletter kan ni hitta … (information om toaletter) och nödutgångar är … (information om nödutgångar). 

Ikväll kommer ni att bjudas på … (inkludera information om maten, vart den kommer ifrån och information om allergier eller preferenser samt om det bjuds på dricka vid borden och vilken sorts dricka som finns tillgänglig). 

Så, det var allt från oss tills vidare. Nu är det dags för mat (inkludera information om hur man får maten – kommer det serveringspersonal eller är det buffé? Vilka bord går först osv.) 

Ha nu en underbar kväll så hör ni snart från oss igen! 

Bröllopsmiddag i stenlada på Näs Herrgård i Mullsjö.

Toastmaster tacktal 

När bröllopsmiddagen börjar gå mot sitt slut, talen är genomförda och gästerna börjar bli taggade på fest, kan det vara bra om Toastmastern håller ett litet tacktal för meddela att dansgolvet snart öppnas. 

Det kan också vara bra att runt denna tid ha en stopptid för Toastmastern – ett klockslag då denne kan släppa sina uppgifter och istället njuta av firandet och släppa loss med alla andra! 

Exempel på toastmaster tacktal:

Då återstår bara en sista sak och det är att tacka för oss!

Hoppas ni haft en fantastisk kväll och att ni är redo för att dansa natten lång.  

Vi vill också passa på att tacka (serveringspersonal, talare, spex-fixare och brudpar). 

Vi har haft en underbar kväll och nu är det dags att ta oss till dansgolvet för att fortsätta firandet. Vi ses där! 

 

Schema för bröllopsmiddagen

En toastmasters vanligaste uppgift är, som jag pratat om tidigare, att se till att bröllopsmiddagen flyter på med servering, tal och spex. 

Detta är framförallt för att ni som brudpar ska kunna slappna av, njuta och ha roligt utan att behöva kolla på klockan eller ens fundera på vad som händer härnäst. 

Ett körschema för en bröllopsmiddag brukar innehålla: 

 • Tider för servering av olika rätter, tal, lekar och spex
 • Vem som ska göra vad och när det ska göras 
 • Pauser
 • Eventuell porträttfotografering
 • När festen börjar! 

När ni planerar ett körschema är det första ni måste komma ihåg att allt tar längre tid än ni tror! Så se till att vara generösa med tiderna och vara okej med tanken på att allt kanske inte sker på minuten. 

Begränsa även antalet tal. Det är supermysigt att höra från brudparets nära och kära, men om dessa pågår för länge eller är för många kan middagen lätt kännas utdragen. Fråga paret hur många tal de tycker känns bra att ha med och hjälp dem sedan förmedla detta till gästerna innan bröllopet. 

Ett tips är också att planera in två eller tre tal (beroende på hur många det är under kvällen) innan middagen. Detta gör att middagen kan rulla på relativt ostört och det kommer bli lättare för gästerna att koncentrera sig när talen väl hålls. 

Lekar och spex under bröllopsmiddagen

Det är väldigt vanligt att bröllopsmiddagar och efterföljande fest innehåller lekar och spex! Det kan verkligen liva upp stämningen och få alla taggade på fest och firande. 

Men, det är ändå ett par saker som jag tycker ni ska komma ihåg då ni planerar allt roligt som ska hända under middagen och kvällen. 

 1. Låt paret sitta och äta i lugn och ro. De är troligtvis helt slut efter all spänning! De förtjänar en stund att andas. 
 2. Pressa inte in för mycket. Både brudpar och gäster vill kunna äta utan stress medan de pratar med sina bordsgrannar. 
 3. Anpassa lekar och spex efter lokalen. Om middagen är i en mindre lokal, kanske det inte går att springa runt så mycket, medan det kan finnas plats för mer hopp och lek i större lokaler eller om man är utomhus. 

Om ingen av gästerna anmäler att de vill hålla i någon lek eller spex är det väldigt roligt om toastmastern kan stå för detta. 

Det är ett bra sätt att få igång bröllopsfirandet och kan också få gästerna att prata och interagera mer genom lekar eller tävlingar. Detta kan inkludera quiz om brudparet, uppdrag som gästerna får under kvällen, spel eller inkommande shotbrickor – det finns hur mycket roligt som helst som ni kan hitta på! 

Till dig som ska vara toastmaster på bröllop

Först och främst, grattis! Så himla kul att du har fått detta förtroende. 

Som toastmaster är ens jobb att göra det lättare och mindre stressigt för brudparet, men det får såklart inte läggas helt på dig istället! Därför är det viktigt att du kan delegera uppgifter och se till att även du får den hjälp du behöver. 

Och sanningen är den att folk vill hjälpa till! Du kommer kunna få avlastning både dagarna innan och under bröllopsdagen som gör att du också kan ha roligt. 

Brudparet kommer känna en enorm tacksamhet för allt det du gör. Att du finns där och lugnar dem i all deras spänning och stress kommer helt enkelt vara ovärderligt. 

Så se till att du också äter och dricker ordentligt under dagen och får gå iväg och pausa en stund ibland. Det kommer behövas för att du ska kunna vara den bästa toastmastern och hålla hela natten lång! 

 

Vill ni ha bröllopet förevigat på bild men har inte bokat er fotograf än? Kontakta mig för att se om erat datum fortfarande är ledigt eller läs mer om att boka mig som er bröllopsfotograf!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

info@linnsej.se

Copyright Linnsej Photography 2024

Linnsej Photography

Linnsej Photography är fotograf i Halmstad som sedan 2016 förevigat både familjer, bröllop och företag. Linn brinner för att fånga naturliga bilder med mycket värme och kärlek! Om det så är familjebilder som beskriver vardagskaoset eller er er fantastiska bröllopsdag. Det är värt att föreviga!