MENY

10 tips till dig som är fotograf

Att vara fotograf är ett fantastiskt roligt jobb. Vi får träffa underbara människor, berätta deras historia och fånga deras stora och små ögonblick. Vi får också vara kreativa och kan konstant utvecklas i vårt arbete. 

Men det kan också kännas ganska ensamt ibland. Till exempel under de långa redigeringsdagarna eller när vi sitter med allt administrativt jobb som behövs för att driva ett företag, framför allt om en jobbar hemifrån som jag gör. Därför har jag samlat en lista med 10 tips till dig som är fotograf som kan hjälpa dig få de bästa förutsättningarna för att driva ett företag som du älskar, med arbetsdagar du mår bra av. 

1. Backup 

Backup känns naturligt att ha högst upp på listan då detta borde vara hög prio i ditt företag. Jag rekommenderar att ha backup på din utrustning, extra minneskort och batterier, eftersom vi arbetar med teknik och allt kan hända. Du borde också göra backup på dina bilder direkt efter fotografering för att vara säker på att jobbet finns sparat på MINST två olika platser (jag har dem alltid på tre: minneskort, hårddisk och molnlagring).

Jag rekommenderar dig också att ha backup på viktiga dokument (som kundkontrakt m.m) och andra viktiga delar inom ditt företag. 

 

2. Marknadsföring 

Marknadsföring är en stor del av att vara fotograf och frilansare, och det är viktigt att du har en långsiktig plan för hur du ska kommunicera med dina kunder och nå ut till fler. Se till att du inte bara fokuserar på en plattform, som till exempel Instagram eller TikTok, utan se till att du kan hittas på exempelvis Google eller Pinterest också. Välj dina plattformar utefter vart din drömkund befinner sig online och se till att du bygger ett varumärke som tilltalar de som du vill ska boka dig. 

Fotograf sitter i brun fåtölj och håller i mobiltelefon och en kopp kaffe i andra handen och tittar ner mot mobiltelefonen.

3. Nätverka 

Som sagt kan fotografjobbet vara ganska ensamt, så det är värdefullt att ha en grupp människor som du kan prata foto och företagande med. Det är guld värt att kunna bolla tankar, idéer och företagande med andra som är i liknande sits som du. Se dem som dina självvalda kollegor, och om ni inte bor nära varandra kan ni ses som i ett “digitalt fikarum” genom videosamtal. Find your people och skapa en grupp som du kan dela din resa med.

Mina fantastiska vänner och kollegor jag funnit genom just fotografin; Kajsa, Mia, Elaine, Nathalie.

 

4. Ta pauser 

Oftast spenderas dagarna framför datorn för att redigera bilder eller med admin och marknadsföring. Är det dags för fotografering är vi istället på benen hela dagen för att föreviga en bröllopsdag eller springa runt på familjefotograferingar. Så jag rekommenderar att ta ordentliga pauser!

Om du suttit länge vid datorn: upp och sträck på dig, drick ett glas vatten, ta en promenad eller sitt ner och djupandas några gånger. Om du är ute på fotojobb: sätt dig ner en stund och, igen, drick vatten! Det kommer hjälpa dig att power through och kunna fortsätta ge 100% till dina kunder. 

 

5. Delegera 

Delegera ut det som du inte tycker är kul inom ditt företagande. Tycker du inte om att skriva? Ta hjälp av en copywriter till sociala medier eller dina blogginlägg. Tycker du bokföring mest är krångligt? Ta hjälp av en revisor som gör det åt dig. Om du gör detta kan du istället hålla fokus på det du gör bäst och tycker är roligast inom ditt företag, vilket också leder till att du kommer att prestera bättre. 

 

6. Program 

Ta hjälp av programvaror som hjälper dig inom ditt företag. Dessa programvaror kan till exempel hjälpa dig med: 

  • hålla ordning och koll på dina bokningar
  • planering av din marknadsföring
  • din bokföring
  • leverans av dina bilder
  • dagliga to do’s

 

Tips på program jag använder:

ASANA

Jag använder Asana för att hålla koll på olika delar i mitt företag. Så som förfrågningar, bokade jobb, återkommenade to do’s samt för all planering av min marknadsföring. Här kan du skapa olika projekt för de olika delarna, lägga in uppgifter och se det i en kalender-vy och mycket mer. Jag använder gratisversionen och den räcker LÅNGT men finns också betalversion för dig som vill använda ännu fler funktioner.

CANVA

Canva använder jag massor till min marknadsföring. Det är ett superbra verktyg för att enkelt skapa och spara olika mallar för inlägg till sociala medier, stories eller olika dokument.

VISMA

Till min löpande bokföring använder jag mig av Visma som är ett jättebra verktyg, till och med för mig som inte tycker bokföring är särskilt kul. Det är enkelt att göra din bokföring, skapa och skicka fakturor samt få in allt smidigt i programmet.

PIC-TIME (1 gratis månad!)

Pic-time har jag använt i många år nu för leverans av digitala bilder till mina kunder. Det är ett rejält program som verkligen fokuserar på att skapa en snygg och smidig leverans. Du kan dessutom lägga till en shop för försäljning av fotoprodukter.

 

7. Arbeta med SEO 

SEO är ett perfekt sätt att jobba med långsiktig marknadsföring som fortsätter ge dig kunder år efter år. Det, i samband med ett genomtänkt varumärke och planering, kommer göra så att du inte alltid behöver känna stress över att skapa nytt content eller få in nya kunder. Jobbet du gör med SEO kommer istället gynna dig under en längre tid och du kan istället fokusera på dina fotograferingar och kunder. 

Skrivbord ovanifrån med händer som skriver på iMac tangentbord och har kristaller liggandes framför.

8. Släpp hustle-tänket

Se till att ge dig själv ledigt. Ha lediga dagar, helger och veckor där du inte öppnar upp för varken fotograferingar eller jobbet kring (mejlkorgen kan vänta). Jag lovar att du behöver det och jag lovar att det är okej! Vi blir matade med en “hustle”-mentalitet som inte är hälsosam och som istället gör att du riskerar att bränna ut dig. Du måste inte jobba ihjäl dig för att utvecklas eller komma framåt i ditt företag. Du ska kunna njuta av livet också! 

Dessa är tips jag önskar jag hade tagit till mig av tidigare i mitt företagande. Tro mig, det hade gjort att jag sluppit onödig stress och utmattning. 

 

9. Mentorskap

Det är också därför jag erbjuder mentorskap för fotografer där jag går igenom olika ämnen som underlättar för dig i ditt företagande. Under dessa samtal går vi igenom ditt varumärke, SEO, struktur, arbetsflöde och jag delar med mig av alla mina tips om hur du växer i ditt varumärke och får struktur i din marknadsföring. 

Och om du känner att SEO känns jobbigt har jag en stor guide där jag visar att SEO inte alls behöver vara tekniskt, svårt eller tråkigt. Det är faktiskt det som jag idag får absolut flest förfrågningar från och det jag varmt rekommenderar för att jobba med långsiktig marknadsföring! 

10. Utbildning

När jag pratar om utbildning menar jag inte att man måste ha en kandidatexamen i fotografi. Man kan absolut ha en karriär som fotograf utan! Det jag istället vill tipsa om är att alltid fortsätta att utvecklas. 

Som fotograf blir man aldrig helt färdigutbildad och det finns så många olika delar av vårt jobb där kortare utbildningar eller kurser kan hjälpa oss framåt. Detta behöver inte bara vara inom foto eller redigering, utan kan inkludera marknadsföring eller företagande osv. 

Jag började med att gå på mindre webbkurser och workshops och rekommenderar detta starkt. Det har gett mig chansen att nätverka och möta andra fotografer och likasinnade och samtidigt utvecklas som fotograf och företagare. Det är också ett perfekt sätt att fortsätta vara nyfiken och inspireras av andra. 

 

Behöver du hjälp med din marknadsföring?

Vill du ha hjälp med att grundligt gå igenom ditt varumärke och få en struktur i din marknadsföring? Då är ett Mentorskap något för dig! Du kan läsa mer om det här eller skicka iväg ett mail om du har några frågor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

info@linnsej.se

Copyright Linnsej Photography 2024

Linnsej Photography

Linnsej Photography är fotograf i Halmstad som sedan 2016 förevigat både familjer, bröllop och företag. Linn brinner för att fånga naturliga bilder med mycket värme och kärlek! Om det så är familjebilder som beskriver vardagskaoset eller er er fantastiska bröllopsdag. Det är värt att föreviga!