MENY

Mitt nya hemmakontor

I höstas flyttade vi in i vår nya lägenhet och en av anledningarna till det var för att kunna ha ett separat rum som kontor. Då jag jobbar hemifrån som fotograf med mitt företag har vi båda känt att vi behövde ett extra rum.

Så jag tänkte visa lite om hur jag tänkte kring planeringen av mitt nya hemmakontor, hur vi byggde skrivbordet, tips när du ska betsa och också vad vi använt för produkter.

 

Planen för kontoret

När vi kollade på lägenheten i somras (vi flyttade in i Oktober) och jag såg detta rummet så tänkte jag direkt “yes här får det plats ett STORT skrivbord!”. Sedan jag startade mitt företag för 7 år sedan har min arbetsplats varit allt från soffan, vid köksbordet, ett pyttelitet skrivbord i köket, ett skrivbord i hörnet av vardagsrummet. Men här skulle jag få ett helt eget krypin och plats för ett riktigt stort skrivbord.


KÄNSLAN
Är det något jag känner är superviktigt är att det ska vara mysig, varm och lugn känsla hemma. Samt att det ska kännas inspirerande och liksom vara en plats jag vill vara i och trivs i.


FÄRGER OCH STIL
Jag är väldigt svag för mörka, dova och varma färger. Skogsgrönt, brun, orange och teak (alltid varit så svag för teak och en touch av 50/60-tal). Så en mysig känsla ihop med varma dova färger i kombination med bra och mycket förvaring var planen!

Kvinna sitter på skrivbordsstol med en kopp framför skrivbord, vänd mot en hund som sitter i fönstret. Mitt förra “kontor” i vardagsrummet i vår gamla lägenhet

 

Hur det såg ut innan

När vi flyttade in hade kontoret en väldigt kall ljusgrå väggfärg, vilket inte är min cup of tea. Vi bestämde oss för att måla om och då det inte är något direkt solljus in i rummet körde vi på vitt för att ljusa upp. Är fortfarande inte säker på om det ändå skulle vara mörkare väggar för att få lite mysigare känsla, men vi får nog bo in oss lite till så får vi se.

När vi flyttat in hade jag först bara mitt gamla skrivbord ihop och rummet användes för grejer vi inte packat upp än eller saker som vi-vet-inte-vart-vi-ska-göra-av-detta-så-vi-ställer-det-här-så-länge. Så det var KAOS vilket inte gav så mycket arbetsro. De första månaderna hade vi dessutom problem med värmen i framför allt detta rummet så det var verkligen iskallt att sitta där inne. Vilket ledde till att jag igen varvade soffa och köksbord som arbetsplats.

 

Val av skrivbordslösning

Även om jag kan älska skrivbord i teak eller mer rustika charmiga gamla skrivbord (som ofta finns på loppis och auktioner) så skulle de inte riktigt funka rent praktiskt. Då jag visste jag ville ha ett extra stort skrivbord landade vi i ganska tidigt att vi skulle bygga ett eget. Och eftersom vi tidigare betsat skåp, nattduksbord, hyllor och skrivbordsskiva och verkligen gillat det – så var just trä i mörkbrun bets ett givet val.

Så en stor skiva och mycket förvaring var prio 1. Vi tittade på massor av olika lösningar och varianter för skrivbordet (vad hade en gjort utan Pinterest?) och landade i att skåp eller byråer som grund skulle bli det bästa. Drömmen hade varit att ha skivan vägg till vägg på långsidan av rummet, men det gick tyvärr inte på grund av att skivan hade behövt vara jättegrund med tanke på det breda dörrfodret på balkongdörrarna (se bilden ovan).

 

Skrivbord med IVAR skåp

Vi har sen tidigare IVAR skåp från IKEA som vi betsat. De hade vi i vardagsrummet i förra lägenheten men står nu i vårat sovrum. Det får plats VÄLDIGT mycket i skåpen som är 50 cm djupa så jag gillade verkligen att använda dem för att förvara min fotoväska, företagsgrejer och allt annat smått (som hårddiskar, minneskort m.m).

Eftersom vi inte gjorde i ordning kontoret direkt hade jag möjlighet att länge hålla utkik på loppis och Marketplace för IVAR skåp (eller liknande varianter som skulle kunna passa). Men alla andra varianter jag hittade som var intressanta fanns det såklart bara en av (behövde två likadana) eller så var det IVAR skåp men av den grundare modellen. Den grundare modellen skulle inte göra det stabilt nog och vi skulle tappa onödigt mycket förvaringsmöjlighet.

 

Betsade IVAR skåp

Vi mätte fram och tillbaka och bestämde oss till slut hur vi ville ha det med längd på skivan och variant på skåp. Vi körde på en furuskiva (250×60 cm) som vi satte på två IVAR skåp (80x50x83 cm). Vi valde att sätta skåpen direkt på golvet, alltså inga ben under, eftersom skrivbordet redan skulle bli högre än normalt. Detta är bra att tänka på innan du bestämmer dig för denna lösningen då du kommer behöva en extra hög skrivbordsstol vilket inte var helt lätt att hitta!

Innan vi monterade ihop allt var det fullt ös med betsnings-maraton av både skiva, skåpen och också hyllor som skulle upp på väggen ovanför.

 

Mina bästa tips för betsning:

Det finns massor av bra guider och tips på hur du ska gå till väga. Och så kan du såklart be om tips och råd från där du köper betsen. Men här är mina tips och hur vi har gjort (utan att vara proffs på något sätt).

  • Torka först av allt med fuktig trasa. Då reser sig träet innan du slipar
  • Slipa med grövre slippapper i träets riktning (viktigt att göra i träets riktning! Lätt att en börjar slipa i cirklar men det blir inte bra. Jag vet av egen erfarenhet…)
  • Slipa sen med finare sandpapper
  • Dammsug och torka av med torr trasa
  • Rör om i betsen ordentligt innan
  • Vi använder trasor av gamla lakan för att betsa men vet att vissa använder svamp eller pensel
  • Testa på en liten yta som inte syns så mycket först och se hur det blir när det torkat in innan du går över alltihop
  • Betsa lite i taget och liksom ”gnugga in” försiktigt i träet med trasan. Använd en torr trasa efter för att torka av eventuella rester
  • Var i ett rum med bra ventilation eller ha fönster öppet när du gör det och medan det torkar för det luktar MYCKET
  • Blötlägg sen trasorna (eller det du använt) då det annars kan självantända

 

Istället för höj-och sänkbart skrivbord

Från början tyckte min sambo att jag skulle ha ett höj-och sänkbart skrivbord för att kunna variera mig lite om dagarna. Jag hittade inga som jag gillade och hade verkligen fastnat för just denna idén. Men hittade en annan lösning! Ett laptop-stöd att placera på skrivbordet för att datorn ska komma upp högre. Så nu kan jag ändå variera arbetsställningen om jag vill genom att bara ta fram det.

 

 

Vad jag använt för produkter i kontoret:

 

 

Det har varit så KUL att planera och göra detta rum till det kontor jag drömt om så länge! Att liksom skapa min plats, mitt krypin och lättare kunna få känslan av att jag går till och från jobbet.

Jag ser fram emot att låta det fortsätta växa till min alldeles egna kreativa lilla bubbla (och med ännu fler växter….)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

info@linnsej.se

Copyright Linnsej Photography 2024

Linnsej Photography

Linnsej Photography är fotograf i Halmstad som sedan 2016 förevigat både familjer, bröllop och företag. Linn brinner för att fånga naturliga bilder med mycket värme och kärlek! Om det så är familjebilder som beskriver vardagskaoset eller er er fantastiska bröllopsdag. Det är värt att föreviga!