MENY

Min resa som fotograf

Jag har alltid varit en kreativ själ. Framför allt har jag varit den som gärna spenderat min tid med allt från att teckna, måla och pyssla. Bild och bildberättande i någon form har alltid legat mig väldigt nära hjärtat. Jag hade drömmar om att bli konstnär, kanske illustratör på något vis eller grafisk formgivare. Men det kändes ändå aldrig helt rätt på något sätt. Till slut landade jag i fotografin och det här är min resa som fotograf.


MIN RESA SOM FOTOGRAF – HUR DET BÖRJADE

Under uppväxten har det alltid funnits kameror omkring på kalas och semestrar. Har inte mamma eller morfar haft filmkameran framme så har mormor fotograferat. Hos både mina föräldrar och mormor och morfar finns garderober fyllda med tjocka fotoalbum. Där är diabilder i mängder från när vi var små och på väggarna hänger fotografier från uppväxten. Bilder som slungar en tillbaka i tiden, till precis det ögonblicket och den känslan.

I tonåren växte intresset och nyfikenheten kring just fotografering – men framför allt analoga kameror. Jag letade i alla gömmorna hemma hos mina föräldrar och frågade mormor och morfar om de hade någon gammal kamera de inte använde längre. Jag var ständigt på jakt efter kameror när jag gick på loppisar.

I högstadiet köpte jag min första alldeles egna kompaktkamera! En helt egen ny kamera. Med den fotograferade precis allt. Alla blommor i trädgården, vår hund Casper och (stackars) kompisar som fick ställa upp som modeller. Helt plötsligt var jag den som alltid hade en kamera i handen.

I gymnasiet växte foto-intresset och till slut, inför en resa, hade jag lyckats spara ihop till min första systemkamera. Det kändes så stort! Den följde med överallt och jag blev HOOKED. Jag läste om allt jag kunde komma över i både olika fototidningar och på bloggar. Jag var den där som tvunget skulle fotografera maten innan någon började äta – jag hade ständigt med mig kameran i väskan för att kunna dokumentera ALLT.

Vänner och bekanta började fråga om jag kunde fotografera dem. Allt från familjebilder, deras hus inför husvisning och djur etc. Inte för att jag direkt hade så stor koll på fotografering eller hur kameran fungerade, utan för det lite klassiska: “jag hade ju en bra kamera och tyckte det var kul”.


VAD SKULLE JAG GÖRA NU?

När jag tog studenten visste jag inte riktigt vad jag ville göra. Studera? Börja jobba? Men det landade till slut på att jobba för att spara ihop pengar för att uppfylla en stor dröm – resa runt i Australien! Så kameran följde sen med på backpacking-äventyr och sen också under vår tid som London-bor. Under min tid utomlands bloggade jag mycket och det blev som en dagbok för både min egen skull men också för familjerna hemma. Av att ständigt ha med mig kameran lärde jag mig så sakteligen mer och mer med inställningar och skillnaden det blev i olika ljus.

Jag hade den bästa tiden någonsin där i London, men delvis gjorde det ont i mig av allt jag missade hemma. Min systerdotter växte för varje gång vi pratade på Skype, fler underbara syskonbarn kom till världen. Men jag var inte där. Jag ville vara på två ställen samtidigt. För det kändes som jag missade precis allt som hände där hemma i Sverige.

Väl hemma igen efter nästan 2 år utomlands tog jag till vara på varje sekund. Jag spenderade så mycket tid jag bara kunde med mina syskonbarn, lite som för att ta igen förlorad tid. Och mycket tack vare dem så fann jag min passion för just familjefotografering!
Jag älskade att fånga de där små ögonblicken. Av ett litet leende, buset i blicken och från när de somnat tungt i någons famn. Alla de där sakerna jag själv uppskattat så mycket i bilder från min egen barndom.


JAG BÖRJAR FÅ BOKNINGAR

2016 var året jag startade facebook- och instagramkonto och jag skapade min första egna hemsida. Så sakteligen började det komma in förfrågningar och jag började också sätta mig in mer i allt omkring själva fotograferandet och att driva ett fotoföretag. Genom online-kurser och workshops lärde jag mig massor och träffade likasinnade. Då insåg jag också att andra jobbade ju med det här! Både vid sidan om anställning, deltid och på heltid! Det gav mig massor av inspiration och pepp till att våga satsa jag med.

Det var under denna tiden jag började känna lite mer hur jag ville fotografera familjer. Till en början fotograferade jag mina syskon med familj och sen deras vänner med familj för att bygga upp min portfolio. Genom att göra portfoliofotograferingar kunde jag inte bara skapa bilder för att visa i min marknadsföring, utan också lära mig mer om helheten kring att vara en fotograf. Då det är så mycket mer än bara att fotografera. Det är arbetet innan vi ses med information och tips och råd inför fotograferingen. Det är upplägget kring fotograferingen och hur en får in ett bra flow och en fin upplevelse för dem. Det är allt arbete med redigeringen efteråt och hur en väljer att leverera de färdiga bilderna.

BRÖLLOPSFOTOGRAFERING VAR INGET FÖR MIG

Efter att ha fotograferat något bröllop tidigare åt bekanta så trodde jag faktiskt inte det var något för mig. Jag förstod verkligen inte hur andra bröllopsfotografer gjorde det! Jag minns att jag var så stressad över att missa något ögonblick, inte få till inställningarna alla gånger och bara stor stress kring att “tänk om jag sabbar det”. Men efter flertalet webbkurser hamnade jag i en så fin facebook-grupp för fotografer. Därigenom kom jag i kontakt med andra fotografer och fick följa med några som assistent. Jag är SÅ tacksam för jag fick följa med dem för att se hur de jobbade under en bröllopsdag! Det förändrade ALLT för mig! Att se deras lugn, hur trygga de var i sina jobb och hur kul de hade! Efter det hade jag egna bokade bröllop under sommaren och jag hade en helt annan känsla mot vad jag haft tidigare. Jag hade så KUL under bröllopsdagarna och kände mig så mycket tryggare i att dokumentera någons stora dag! Såhär i efterhand är jag såklart SÅ glad och tacksam att jag gav bröllop en andra chans.

Till en början använde jag mig av Frilans Finans som är en typ av egenanställning där du kan fakturera utan att ha företag. Det var ett jättebra sätt i början för att lite “känna på” det hela utan att direkt behöva sätta sig in i att driva företag. Jag tyckte också det kändes jätteläskigt att starta företag först, så att använda det var en bra start för att ändå kunna fakturera mina kunder och ta jobb som fotograf.


JAG STARTAR FÖRETAG SOM FOTOGRAF

2017 blev året då jag tog tag i det hela och startade mitt företag! Det var en så stor grej för mig att göra! Jag trodde aldrig jag skulle vara den som var egenföretagare, som kunde ha koll på allt vad det innebär och make it work. Jag ville ju bara fotografera! Men när jag väl startat och kommit igång – då kände jag mest “jag skulle startat tidigare”. Mycket kring egenföretagande hade jag själv byggt upp en känsla kring att det var något svårt eller krångligt. Men det behöver det verkligen inte vara!

2017 blev startskottet för så mycket för mig. Det var då jag helt började landa i vad jag faktiskt ville med min fotografi. Hur jag ville fotografera, min bildstil började så sakteligen falla på plats. Bitarna med allt kring mitt varumärke, hur jag ville arbeta och vad jag ville nischa mig inom blev så mycket tydligare. Framför allt hittade jag mer hur jag faktiskt ville fotografera och hur jag ville redigera. Från att ha redigerat i en väldigt ljus och pastellig stil vände jag helt och gick mot mer dovt och varmare toner. Det hände verkligen inte över en natt men det var som att det då bara klickade för mig. Att det är ju SÅHÄR jag vill att mina bilder ska vara! Det är ju SÅHÄR jag vill föreviga familjer och bröllop!

Vi alla börjar någonstans. Det är ingen som vet direkt hur allting funkar eller vet exakt hur saker och ting går till. Ingen har en helt klar bildstil från start eller vet precis hur en ska göra för att få fram just DEN känslan i bilderna eller ens få kunder. Vi alla har olika resor och det är ju det som är så häftigt? Och hur fint är det inte att allas historier är helt olika?


LÄRDOMAR FRÅN MIN FOTORESA

Några lärdomar jag tagit med mig på min resa som fotograf som kanske kan hjälpa dig som står där och vill satsa eller våga ta steget:

Våga fråga!
Kontakta fotografer och fråga om du kan följa med som assistent för att se hur andra arbetar. Det lärde jag mig otroligt mycket på! Eller hör efter om de erbjuder någon form av mentorskap? Guld för att kunna få stöttning och pepp i just det DU behöver.

Kurser
Jag har gått på en hel del workshops och köpt flera webbkurser sen jag började och wow vad jag lärt mig mycket genom det! I allt från fotografering, efterarbetet, kundkontakten och fokus på personlig utveckling. Hade det inte varit för dessa utbildningar hade jag inte varit där jag är idag.

Workshops
Denna behövde en egen liten rad. För det bästa av allt med workshops: möta likasinnade! Träffa andra fotografer och dela med sig av sina erfarenheter och drömmar! Jag har träffat så fantastiska människor genom detta och också vänner för livet. Att hitta andra att bolla med och prata med som förstår och är i samma sits som en själv – det betyder allt!

Gör din grej!
Jag vet att det kan kännas svårt och lite läskigt men fokusera inte på vad andra gör. Gör det som känns rätt för DIG och lita på dig själv. Våga fotografera så som DU vill! Våga dra i reglagen och redigera så som DU älskar! Våga vara dig själv – cause you’re amazing!

Pjuh! I korta drag men ändå ett maffigt blogginlägg – TACK för du läst! <3

Är det något du undrar över? Skriv en kommentar nedan!

Läs mer om mina familjefotograferingar här!
Läs mer om mig som bröllopsfotograf här

  1. Hej gillar din blogg skarpt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

info@linnsej.se

Copyright Linnsej Photography 2024

Linnsej Photography

Linnsej Photography är fotograf i Halmstad som sedan 2016 förevigat både familjer, bröllop och företag. Linn brinner för att fånga naturliga bilder med mycket värme och kärlek! Om det så är familjebilder som beskriver vardagskaoset eller er er fantastiska bröllopsdag. Det är värt att föreviga!