MENY

Ska vi fotograferas före eller efter vigseln?

En fråga jag ofta får är “Ska vi fotograferas före eller efter vigseln?”. Jag vet att det inte är lätt med alla dessa beslut att fatta inför erat bröllop. Hur ska schemat se ut, vilka låtar ska vi spela på vigseln och vad ska vi använda för dekor bara för att nämna några!

I detta blogginlägget kommer vi gå igenom för- och nackdelar med de olika alternativen, om att fotograferas före eller efter vigseln, för att hjälpa er landa i vad som passar ER bäst!

SKA VI FOTOGRAFERAS INNAN ELLER EFTER VIGSELN?

Det ni först behöver fundera kring är körschemat för er bröllopsdag. Hur tänker ni er att er bröllopsdag ska se ut som helhet? Vad känns viktigast för er under er dag? Vill ni mingla tillsammans med gästerna och kanske spela spel i trädgården ihop innan middagen? Eller känns det viktigt för er att få en stund att landa efter er vigsel bara ni två och ta en stund för att bara ta in allt?

FOTOGRAFERAS INNAN VIGSELN

En av de främsta anledningarna till att många av mina par väljer att fotograferas innan vigseln är för att de vill ha så mycket tid som möjligt med sina gäster senare på dagen. Om ni har tagit era porträttfoton innan kan ni bara koppla av och mingla och få mer tid tillsammans med alla era gäster mellan vigsel och middag! Era gäster behöver inte vänta medan ni åker iväg någonstans utan den härliga peppiga stämningen från vigseln ligger kvar under minglet och ni hinner prata med alla som är där för att fira er.

Gäster hurrar efter vinst i kubb under bröllopsmingel på utomhusbröllop i Göteborg

Planera för ett stressfritt bröllop

Väljer ni att fotograferas innan vigseln kan ni enkelt planera upp tiden så det passar er. Ni kan få era porträtt tagna i en vacker miljö fast att platsen ligger lite längre bort från festlokalen. Ni kan också planera in extra tid om förberedelserna tar längre tid än ni tror (jag lovar att det kommer det göra!). Fotograferas ni innan er vigsel är det mycket lättare att se till att det är gott om tid inplanerat så det inte behöver bli något stressigt moment. Dagen är till för att njutas av, inte för att stressa runt!

Vill ni ha en first look?

Vill ni ha en så kallad “first look” (stunden då ni ser varandra för första gången under dagen) dokumenterad av er bröllopsfotograf? Denna stund blir ett speciellt och intimt ögonblick som kan sätta tonen för resten av dagen. En stund för bara för er två, då ni kan säga det ni vill till varandra och bara njuta av det ögonblicket ihop! Det är perfekt att då först ha er First look och därefter ta era porträttbilder!

Avslappnad porträttfotografering

Väljer ni porträttfotograferingen innan kan detta göra att ni kan slappna av lite mer inför vigseln (som kan kännas pirrigt nog!) och bara få en stund tillsammans. Ni får tänka på lite annat, kramas en stund ihop och bara vara ni. Och er bröllopsfotograf som tredje hjulet då… Det är massor som händer under en hel bröllopsdag och här får ni möjlighet att bara vara ni två för en stund!

FOTOGRAFERAS EFTER VIGSELN

Vissa väljer att fotograferas efteråt för att de vill se varandra först vid själva vigseln. Få det där speciella ögonblicket i altargången eller fram till vigselplatsen. Det kan också kännas lättare att fotograferas efter vigseln, då nerver lite släppt och det känns lättare att slappna av.

Under tiden ni är iväg och fotograferas med er bröllopsfotograf kan era gäster mingla runt, ta något att dricka och lära känna varandra lite. För att det inte ska kännas långtråkigt är det bra om ni förbereder lite underhållning och något för dem att sysselsätta sig med.

Underhåll era gäster under minglet

Är porträttfotona viktiga för er kan fotograferingen ta sin lilla tid, vilket ofta gör minglet långt. Om ni fotograferas efter er vigsel – se då till att underhålla era gäster under tiden! Ha framme spel i trädgården, ett quiz eller varför inte en tipspromenad?

gäster spelar trädgårdsspel som mingelaktivitet under utomhusbröllop i Göteborg

 

Tips på mingelaktiviteter på erat bröllop:

  • Bjud på dryck och något litet att äta (Tårta och kaffe är perfekt här! Eller bubbel och snittar)
  • Ha live-musik (för mer mysig stämning!)
  • Trädgårdsspel (som kubb, beerpong, tre i rad, krocket, Mölkky, kasta ring, trädgårdsplockepinn m.m)
  • Quiz (musikquiz med er favoritmusik, quiz om er som par eller om ämnen som ni är intresserade av)
  • Fotobås (ta tiden till att informera om att ta bilder i erat fotobås)
  • Gästbok (informera om att skriva i er gästbok så det faktiskt blir gjort)
  • Tipspromenad (om er kärlekshistoria eller ämnen ni är intresserade av)

Porträttfotografering för att samla er

Smyg iväg efter ceremonin och låt er ha den stunden till att bara andas och koppla av tillsammans. Ta in allt som skett som ett gift par! Låt axlarna falla och njut av en mysig stund tillsammans. Om ni vill fotograferas efter vigseln rekommenderar jag att kika på fotoplatser (jag rekar alltid fotoplatser åt mina brudpar för att skapa de bästa bilderna till deras bröllopsdag!) som ligger i närheten av er festlokal. Då behöver ni inte lägga så mycket tid på att åka så långt utan få lite mer effektiv fotograferingstid.

KÄNNS DET SVÅRT ATT BESTÄMMA OM NI SKA FOTOGRAFERAS INNAN ELLER EFTER VIGSELN?

Prata med er bröllopsfotograf om erat upplägg och vad som känns viktigt för er för att få personliga råd kring vilket som kan passa er bäst. Saker som vigselplatsen och var festlokalen är kan också spela in i valet!

FLER TIPS TILL ERAT BRÖLLOP

Är ni mitt uppe i planeringen och vill ha fler tips till erat bröllop har jag massor av tips här.

Eller är ni kanske på jakt efter er bröllopsfotograf? Läs mer om att boka mig som er bröllopsfotograf!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

info@linnsej.se

Copyright Linnsej Photography 2024

Linnsej Photography

Linnsej Photography är fotograf i Halmstad som sedan 2016 förevigat både familjer, bröllop och företag. Linn brinner för att fånga naturliga bilder med mycket värme och kärlek! Om det så är familjebilder som beskriver vardagskaoset eller er er fantastiska bröllopsdag. Det är värt att föreviga!