Snart är er stora dag här, och jag vill förbereda er och ge lite tips inför er bröllopsdag. För när det väl är dags, vill jag att ni ska fokusera på varandra och bara njuta av er fantastiska dag. Jag vill dokumentera er dag precis så som det kändes och så vackert som det var! 

Förberedelserna

Varje del av bröllopet har sin egna charm och unika känsla. Men förberedelserna är en lite extra favorit för mig! Stunden innan ni ser varandra för första gången på er bröllopsdag, innan ni ska GIFTA ER. Pirret i magen, lite nervositet kanske och kärleken från vänner eller familj som är med när ni förbereder er för er största dag. Det är som ett magiskt skimmer över den där stunden.

Under förberedelserna är det bra om ni är i ett rum med mycket naturligt ljus. Det vill säga fönster, gärna så stora som möjligt. Det är både min och eventuell MUA/frisörs absolut bästa vän - det naturliga ljuset. Detta för att få naturliga toner och mjukt ljus i bilderna. Mina tidigare brudpar har haft sina förberedelser i sovrummet, vardagsrummet, hotellrummet och till och med ute på altanen. Helt enkelt där det varit bra ljusinsläpp från fönster.

Jag kommer gärna till era förberedelser under den sista delen av sminkningen eller håruppsättningen (beroende på vilket som görs sist). Då får vi med lite från stylingen men det tar inte upp den större delen av förberedelsebilderna. Har ni kanske ordnat fina morgonrockar för brudföljet att ha under tiden ni gör er i ordning? Yay det vill jag såklart föreviga!

När brudklänningen sen ska tas på tar jag bilder när tärnor/vänner/familj hjälper till att knäppa eller knyta det sista. Sista finliret helt enkelt! I övrigt är jag lite fluga på väggen och dokumenterar den härliga stunden. Under förberedelserna tar jag gärna detaljbilder på exemplevis smyckena, skorna, manschettknapparna och detaljer på klänning eller kostym. Här är också superbra tillfälle att ta detaljbilder på era trycksaker, så som Save the date-kort, inbjudningskort, meny och så vidare. Har ni en vacker ringbox till ringarna så är det perfekt till detta med.

Snabba tips inför era förberedelser

- Var i ett rum med mycket naturligt ljus från fönster. Placera er gärna mot ett fönster när ni sminkas/stylas.
- Ni behöver inte vara färdigstylade när jag kommer dit! Vänta gärna med klänningarna, fluga/slips och kavaj tills jag kommer dit.
- Ta med era vackra trycksaker! Inbjudningskort, meny, vigselprogram - you name it! Och om ni har en ringbox för era ringar ta jättegärna med det också.


First Look

En ”first look” är då ni möts för första gången under er bröllopsdag. Det är ett otroligt fint och många gånger känslofyllt ögonblick, väl värt att föreviga! Detta ger er en stund för er själva (jag håller mig lite i bakgrunden och låter er njuta av stunden tillsammans). Ta tillfället till att bara kramas en stund, lugna nerverna lite inför vigseln och bara vara ni. 
Det finns olika upplägg för hur detta kan gå till och det hjälper jag såklart er med! Det som skiljer sig från att se varandra första gången i kyrkan/vigselplatsen, är att här kan ni bara vara ni och njuta av stunden tillsammans. (Sen är det bara liten bonus att jag som fotograf har större möjlighet att fånga ögonblicken på ett annat sätt. I kyrkan/på vigselplatsen är det oftast inte lika lätt att förflytta sig och få lika stor variation i bilderna).

Snabba tips inför er First Look
- Njut av stunden tillsammans! Dagen kommer vara fylld av människor omkring er precis hela dagen. Många uppskattar att de fått den lilla stunden tillsammans själva.

Porträtten

Yaaay - I love this! Och jag lovar, det kommer ni också. För ni kommer mest få mysa och kramas tillsammans. Jag kommer guida er igenom precis allt och ni behöver inte oroa er över "vad ska vi göra och hur ska vi stå?". Jag fångar de genuina ögonblicken, skratten, bamsekramarna och alla pussar (eller vrålhångel) där emellan. Jag lovar att ni inte behöver "sitta och le mot mig" á la skolfoto en endaste gång. Njut av ögonblicket att ni snart är gifta (eller precis gift er!), så sköter jag resten!
Planera för minst en timme för era porträtt. Detta för att få mer variation i bilderna, kanske från olika miljöer, men framför allt för att ni inte ska behöva stressa. Utan låt det vara en mysig del av dagen för er att koppla av en stund och bara vara.

Snabba tips inför Porträtten
- Fundera över när under dagen ni vill planera in porträtten. Önskar ni en First Look rekommenderar jag att porträtten tas efter detta. Många föredrar att planera porträtten innan vigseln för att inte behöva vara borta från gästerna och minglet efter vigseln en för lång stund.
- Planera för minst en timme för porträttfotograferingen.
- Om vi ska fotografera i skog eller på en äng, ta gärna med ett par extra skor eller stövlar. Att hoppa omkring i klackar (eller för den delen nya sneakers) i en fuktig skog kan vara lite krångligt!
- Vill ni ha bilder ihop med brudföljet? KUL! Låt dem hänga på i början eller den sista delen (ca 20 minuter) av porträtten så ni i övrigt får lite tid för er själva. 

Vigseln

Jag är alltid på plats ca 15-20 minuter innan vigseln börjar för att prata med vigselförättaren, se mig omkring i kyrkan/vigselplatsen och även fotografera lite detaljer samt när gästerna börjar komma.
Att be vigselförättaren, värdparet eller toastmaster berätta för gästerna innan er vigsel att ni anlitat en fotograf rekommenderas varmt. Gästerna kommer både kunna njuta av er vigsel på ett annat sätt, samt kommer era bilder bli mycket härligare än om mobiler eller iPads sticker fram lite överallt. Framför allt är det viktigt att be dem att inte gå ut i eller sticka ut mobiler i altargången/där ni ska gå fram till ceremonin. Då det annars tyvärr är lätt hänt att en mobil hoppar fram mitt framför mig eller täcker stor del av bilden under fel ögonblick. Detta är ju självklart helt upp till er hur ni vill göra, men de gånger gäster har informerats om att fotograf är på plats och brudparet önskar att gästerna inte använder sina mobiler, har det blivit fantastiska bilder!
Under vigseln är jag givetvis så tyst och diskret som möjligt och håller mig i bakgrunden. De få gånger jag förflyttar mig gör jag det under solosång eller psalmer. Jag brukar inte gå mycket längre fram än till de första bänkraderna, just för att jag vill störa så lite som möjligt. Vill ni absolut ha några bilder längre fram så pratar jag med prästen om detta innan och går i så fall fram vid ett tillfälle under er vigsel. Under vigseln använder jag endast det naturliga ljuset, aldrig blixt eller extralampor. 

Snabba tips inför er Vigsel
- Be vigselförättaren, värdparet eller toastparet att informera era gäster om att ni har anlitat fotograf och önskar att det inte tas bilder under vigseln. Om ni vill kan de också informera om att webbgallerier kommer finnas tillgängligt även för era gäster.
- Om ni ska vigas av en präst, informera om att ni anlitat en fotograf. Alla präster arbetar olika och kan ha olika restriktioner kring fotografering. Jag kommer alltid respektera deras arbete och arbetsplats och har de restriktioner kommer jag hålla mig till dem. Därför är det viktigt att ni pratar med prästen innan så ni vet om det också. Ni får gärna säga att jag kommer dit lite tidigare för att presentera mig och då gärna hör om eventuella restriktioner eller önskemål om vad jag ska tänka på.

Gratulationer, mingel och middag

Under gratulationerna efter vigseln och när alla sen samlas för mingel kör jag all in på dokumentärt. Jag fokuserar på er två och att fånga den härliga atmosfären och känslan. Men smyger mest omkring i bakgrunden á la fluga-på-väggen. Under middagen fångar jag händelserna under kvällens gång, från detaljerna kring er dukning till de större händelserna under talen.
Jag fotograferar inte när ni äter, just för att inte störa utan att ni och era gäster ska slappna av och njuta av middagen.

Snabba tips inför Gratulationer, Mingel och Middag
- Om ni önskar ta gruppbilder rekommenderar jag att ni planerar in det efter gratulationerna. Skriv gärna en lista på de ni önskar ha med på bilderna och delegera ut till tärna, bestman eller värdpar att samla ihop alla ni vill ha med. 
- Är det något speciellt eller överraskningsmoment ni vet med er kommer ske under kvällen, let me know! Inte bara för jag är nyfiken utan för då är jag också väl förberedd.
- Tänk på ljussättningen under middagen, framför allt där ni själva sitter. Naturligt ljus blir ju klart klurigare ju senare det blir. Men ha gärna ljusslingor och levande ljus för att lätta upp! Inte lampor direkt riktade mot er men gärna ljusslingor bakom exempelvis och tända ljus på borden.

Kvällsporträtt (OH YES!)

This is where the magic happens så att säga. Det absolut mest perfekta ljus är strax innan solen går ner. Under våren och sommaren blir detta givetvis då oftast under middagen. Men vet ni vad... Det är helt fine att smita ut en stund för det här. Ni kommer inte ångra det! När solen står lågt och ljuset är så där varmt och mjukt, då blir det den där extra magin!
Prata med toastmaster/toastmadame om att ni vill smita undan ca 20 minuter och se när det funkar i planeringen. Kring den sista halvtimmen innan solen går när det är absolut vackrast ljus! Jag kan såklart ge tips på vilken tid det lär vara som bäst ljus just ert datum.

Festen

Partyskorna på hörni! Ni och era gäster firar järnet och jag förevigar alla härliga partymoves och kärleken. Det finns risk att jag rycks med i musiken och jag och kameran dansar med.
När dansgolvet är redo och festen är igång fångar jag glada, roliga festbilder. I detta fall använder jag en extern blixt för att kunna få festliga bilder! 

Snabba tips inför Festen
- Tänk på ljuset! Igen? Yep, tjat om ljuset igen..! Framför allt färgat ljus. Må vara festligt men det blir inte bra på bild. Det kommer mest reflektera på ansikten och kläder. Ta i med mer vitt ljus och ljusslingor istället så kommer det bli fantastiskt!

Vad mer då?

Hangry fotograf - Vid bokning av 8 timmars paketen behöver även jag (och eventuell assistent/andrefotograf) påfyllning av energi i form av mat. Detta passar bäst under tiden ni själva äter för att i övrigt vara redo under tal och spex. Jag (vi) kan självklart sitta enskilt, men viktigt att det är i direkt anknytning till rummet middagen hålls i, för att jag lättare ska ha koll på vad som händer under middagen. Jag behöver nödvändigtvis inte ha samma fina meny som ni, men ett varmt mål (vegetarisk) mat fyller på med energin så jag kan fortsätta vara 110%.

Vad händer sen?

Efter ert fantastiska bröllop åker jag hem (eller till hotellet) med världens största leende och med härliga bilder från er stora dag! Inom några dagar kommer ni få en liten sneakpeek på ca 5 bilder. Dessa får ni givetvis använda fritt tills att ni fått samtliga bilder från dagen. Jag visar såklart gärna någon av bilderna på min Instagram och Facebook sida så har ni en hashtag till bröllopet så skicka gärna den till mig så kan era vänner och familj också se bilderna!

Ca 8 veckor efter ert bröllop levereras era bilder fullt färdigbearbetade via ett lösenordsskyddat webbgalleri. Galleriet är enkelt att visa och dela till vänner och familj. Genom galleriet kan ni sen också beställa produkter av de bilder ni önskar, så som förstoringar, bildboxar eller album!

LET'S DO THIS!