Snart är er stora dag här, och jag vill förbereda er genom att ge lite tips inför er bröllopsdag.

För när det väl är dags, vill jag att ni ska fokusera på varandra och bara njuta av er fantastiska dag!

Förberedelserna

Varje del av bröllopet har sin egna charm och känsla. Men förberedelserna är lite extra speciell! Stunden innan ni ser varandra för första gången på er dag, innan ni ska GIFTA ER. Pirret i magen, lite (eller mycket!) nervositet och kärleken från vänner eller familj som är med när ni förbereder er för er bröllopsdag.

Under förberedelserna rekommenderar jag att ni är i ett rum med mycket naturligt ljus. Det vill säga fönster, gärna så stora som möjligt. Det är både min och eventuell MUA/frisörs absolut bästa vän - det naturliga ljuset. Detta för att få naturliga toner och mjukt ljus i bilderna. Mina tidigare brudpar har haft sina förberedelser i sovrummet, vardagsrummet, hotellrummet och till och med ute på altanen. Helt enkelt där det varit bra ljusinsläpp.

Planera gärna in gott om tid för förberedelserna. Allt tar ofta lite längre tid än planerat (trust me!) och här ska ni verkligen inte känna er stressade över att massor ska hinnas med på en kort stund. Njut av den stunden, med vännerna eller familj som är där med er!

Jag är här lite fluga på väggen och dokumenterar de momenten som sker. När ni sminkas, fixar håret, fixar med flugan eller om ni passar på att äta lunch. Jag kommer inte styra eller be er posera på något sätt, men eventuellt be er placera er någon annanstans i rummet på grund av ljuset. 

Under förberedelserna tar jag gärna detaljbilder på exemplevis smyckena, skorna, manschettknappar och detaljer på klänning eller kostym. Här är också superbra tillfälle att ta detaljbilder på era trycksaker, så som Save the date-kort, inbjudningskort, meny och så vidare. Har ni en vacker ringbox till ringarna så är det perfekt till detta med!

Snabba tips inför era förberedelser

- Var i ett rum med mycket naturligt ljus från fönster. Placera er gärna mot ett fönster när ni sminkas/stylas.
- Ni ska såklart inte vara färdigstylade när jag kommer dit. Låt klänningar hänga kvar på galgarna, kostym och fluga eller slips likaså.
- Ta med era vackra trycksaker! Inbjudningskort, meny, vigselprogram - you name it! Och om ni har en ringbox för era ringar ta jättegärna med det också.


First Look

En ”first look” är då ni möts för första gången under er bröllopsdag. Det är ett OTROLIGT fint och många gånger känslofyllt ögonblick, så värt att föreviga! Detta ger er en stund för er själva (jag håller mig lite i bakgrunden och låter er njuta av stunden tillsammans). Ta tillfället till att bara kramas en stund, lugna nerverna lite inför vigseln och bara vara ni. 

Det finns olika upplägg för hur detta kan gå till och det hjälper jag såklart er med! Det som skiljer sig från att se varandra första gången i kyrkan/vigselplatsen, är att här kan ni bara vara ni och njuta av stunden tillsammans. (Sen är det bara liten bonus att jag som fotograf har större möjlighet att fånga ögonblicken på ett annat sätt. I kyrkan/på vigselplatsen är det oftast inte lika lätt att förflytta sig och få lika stor variation i bilderna).

Snabba tips inför er First Look

- Njut av stunden tillsammans! Dagen kommer vara fylld av människor omkring er precis hela dagen. Många uppskattar att de fått den lilla stunden tillsammans.


Porträtten

Yaaay - I love this! Och jag lovar, det kommer ni också. För ni kommer mest få mysa och kramas tillsammans. Jag kommer guida er igenom precis allt och ni behöver inte oroa er över "vad ska vi göra och hur ska vi stå?". Jag fångar de genuina ögonblicken, skratten, bamsekramarna och alla pussar (eller vrålhångel) där emellan. Jag lovar att ni inte behöver "sitta och le mot mig" á la skolfoto en endaste gång. Njut av ögonblicket att ni snart är gifta (eller precis gift er!), så sköter jag resten!

Planera för MINST en timme för era porträtt, gärna 1,5 timme om möjligt. Detta för att få mer variation i bilderna, kanske från olika miljöer, men framför allt för att ni inte ska behöva stressa. Utan låt det vara en mysig del av dagen för er att koppla av en stund och bara vara. Vissa väljer att planera in lite extratid för sin First Look, exempelvis 30 minuter, för att även här få lite porträtt. Och då ha ca 1 timme efter vigseln. 

Snabba tips inför Porträtten

- Fundera över när under dagen ni vill planera in porträtten. Önskar ni en First Look rekommenderar jag att en del av porträtten tas efter detta. Många föredrar att planera porträtten innan vigseln för att inte behöva vara borta från gästerna och minglet efter vigseln en för lång stund.
- Planera för ca 1-1,5 timme för porträttfotograferingen. Hellre 1,5 timme för ofta blir tidsschemat försenat, eller om vi blir klara tidigare har ni bara möjlighet att smita tillbaka till gästerna tidigare!
- Om vi ska fotografera i skog eller på en äng, ta gärna med ett par extra skor eller stövlar. Att hoppa omkring i klackar (eller för den delen nya sneakers) i en fuktig skog kan vara lite krångligt!
- Vill ni ha bilder ihop med brudföljet? Låt dem hänga på i början eller den sista delen (ca 20 minuter) av porträtten så ni i övrigt får tid för er själva. Alternativt tar vi dessa i samband med vigseln.


Vigseln

Jag är alltid på plats ca 15-20 minuter innan vigseln börjar för att prata med vigselförättaren, se mig omkring i kyrkan/vigselplatsen och även fotografera lite detaljer samt när gästerna börjar komma.

Att be vigselförättaren, värdparet eller toastmaster berätta för gästerna innan er vigsel att ni anlitat en fotograf rekommenderas VARMT. Gästerna kommer både kunna njuta av er vigsel på ett helt annat sätt, detta har jag till och med fått höra av gäster efter bröllop att de uppskattade att mer vara med och inte tänka på att ta bilder. Ert webbgalleri kommer ni kunna dela med er av till vänner av familj om ni önskar, detta kan ni meddela dem om också vid samma tillfälle.

Era bilder kommer bli mycket härligare än om mobiler eller iPads sticker fram lite överallt. Framför allt är det viktigt att be dem att inte gå ut i eller sticka ut mobiler i altargången/där ni ska gå fram till ceremonin. Då det annars tyvärr är lätt hänt att en mobil hoppar fram mitt framför mig eller täcker stor del av bilden under fel ögonblick. Detta är ju självklart helt upp till er hur ni vill göra, men de gånger gäster har informerats om att fotograf är på plats och brudparet önskar att gästerna inte använder sina mobiler, har det blivit fantastiska bilder! 

Under vigseln är jag givetvis så tyst och diskret som möjligt och håller mig i bakgrunden. De få gånger jag förflyttar mig gör jag det under solosång eller psalmer. Gifter ni i er i kyrka brukar jag inte gå mycket längre fram än till de första bänkraderna, just för att jag vill störa så lite som möjligt. Vill ni absolut ha några bilder längre fram så pratar jag med prästen om detta innan och går i så fall fram vid ett tillfälle under er vigsel. Under vigseln använder jag endast det naturliga ljuset, aldrig blixt eller extralampor. 

Snabba tips inför er Vigsel

- Be vigselförättaren, värdparet eller toastparet att informera era gäster om att ni har anlitat fotograf och önskar att det inte tas bilder under vigseln. Om ni vill kan de också informera om att webbgalleriet kommer finnas tillgängligt även för era gäster.
- Om ni ska vigas av en präst, informera om att ni anlitat en fotograf. Alla präster arbetar olika och kan ha olika restriktioner kring fotografering. Jag kommer alltid respektera deras arbete och arbetsplats och har de restriktioner kommer jag hålla mig till dem. Därför är det viktigt att ni pratar med prästen innan så ni vet om det också. Ni får gärna säga att jag kommer dit lite tidigare för att presentera mig och då gärna hör om eventuella restriktioner eller önskemål om vad jag ska tänka på.
- Var inte rädda för att stå nära varandra under vigseln. Håll varandra i handen eller håll om varandra om ni vill.


Gratulationer, mingel och middag

Under gratulationerna efter vigseln och när alla sen samlas för mingel kör jag all in på dokumentärt. Jag fokuserar på er två och att fånga den härliga atmosfären och känslan. Men smyger mest omkring i bakgrunden á la fluga-på-väggen. Under middagen fångar jag händelserna under kvällens gång, från detaljerna kring er dukning till de större händelserna under talen.

Jag fotograferar inte när ni äter, just för att inte störa. Ni och era gäster ska kunna slappna av och njuta av middagen!

Under hela dagen gör ljuset så mycket för bilderna. Naturligt ljus är såklart det allra bästa och personligen så använder jag helst blixt så lite som möjligt. Både för känslan och att störa så lite som möjligt. När det är lite mörkare och sämre ljus kan bilderna bli något brusigare för att fortfarande få bra ljus i dem. Det är ingenting som stör utan jag tycker det blir mjukare känsla i bilderna än med blixt.
Därför kan jag inte rekommendera er nog att köra all in på ljus under middagen! Ha ljusslingor, levande ljus eller både och! Ett neutralt, vitt ljus gör sig bäst. Det viktiga är att det är samma färg på ljuset (alltså inte något blått, lila och gult - aint so pretty).

Hangry fotograf! Vid bokning över 6 timmar behöver även jag (och eventuell assistent/andrefotograf) påfyllning av energi i form av mat. Detta passar bäst under tiden ni själva äter för att i övrigt vara redo under tal och spex. Jag (vi) kan såklart sitta enskilt i ett annat rum, men viktigt att det är i direkt anknytning till rummet middagen hålls i, för att lättare ha koll på vad som händer under middagen. Jag behöver nödvändigtvis inte ha samma fina meny som ni, men ett varmt mål (vegetarisk) mat fyller på med energin så jag kan fortsätta vara 110%!

Snabba tips inför Gratulationer, Mingel och Middag

- Om ni önskar ta gruppbilder rekommenderar jag att ni planerar in det efter gratulationerna. Skriv gärna en lista på de ni önskar ha med på bilderna och delegera ut till tärna, bestman eller värdpar att samla ihop alla ni vill ha med. 
- Är det något speciellt eller överraskningsmoment ni vet med er kommer ske under kvällen, let me know! Inte bara för jag är nyfiken utan för då är jag också väl förberedd.
- Tänk på ljussättningen under middagen, framför allt där ni själva sitter. Naturligt ljus blir ju klart klurigare ju senare det blir. Men ha gärna ljusslingor och levande ljus för att lätta upp! Inte lampor direkt riktade mot er men gärna ljusslingor bakom exempelvis och tända ljus på borden.


Kvällsporträtt (OH YES!)

This is where the magic happens så att säga. Det absolut mest perfekta ljuset är strax innan solen går ner. Under våren och sommaren blir detta givetvis då oftast under middagen. Men vet ni vad... Det är helt fine att smita ut en stund för det här. Ni kommer inte ångra det! När solen står lågt och ljuset är så där varmt och mjukt, då blir det den där extra magin!

Prata med toastmaster/toastmadame om att ni vill smita undan ca 20 minuter och se när det funkar i planeringen. Kring den sista halvtimmen innan solen går när det är absolut vackrast ljus! Jag kan såklart ge tips på vilken tid det lär vara som bäst ljus just ert datum.


Festen

Partyskorna på hörni! Ni och era gäster firar järnet och jag förevigar alla härliga partymoves och kärleken. Det finns risk att jag rycks med i musiken och att jag och kameran dansar med.
När dansgolvet är redo och festen är igång fångar jag glada, roliga festbilder. I detta fall krävs oftast att jag använder blixt för att kunna få festliga bilder! 

Snabba tips inför Festen
- Tänk på ljuset! Igen? Yep, tjat om ljuset igen..! Framför allt färgat ljus. Må vara festligt men det blir inte bra på bild. Det kommer mest reflektera på ansikten och kläder. Ta i med mer vitt ljus och ljusslingor istället så kommer det bli fantastiskt!


Lite annat smått och gott

NJUT AV DAGEN!
Ganska obvious kanske men kan ändå inte säga det nog. Den här dagen ni planerat och längtat efter i flera månader, kanske år, den går SÅ fort.

Delegera ut allt allt ALLT
Sa jag allt? Stressa inte upp er, låt andra fixa. Allting kanske inte går exakt enligt plan, men det viktigaste är att ni får varandra.
Ni ska inte behöva tänka på någonting mer än varandra och er kärlek. Njut till fullo och ha riktigt jäkla kul!

Drick och ät
Champagne, öl eller vin - javisst det är gott. Men vatten är viktigt! ;) Planera gärna in en liten lunch också. Ni kanske inte kommer känna er hungriga just då men just eat it. Hela dagen kommer vara som ett känslofyllt träningspass och er kropp behöver energin. Även här - delegera ut att någon påminner er om vatten och mat!

Schemat
Räkna med att allt tar längre tid än ni först beräknat. Räkna hellre med lite extratid för förseningar, om det så är av blomsterleverans eller att någon fastnar i trafiken. Skulle det sen hållas helt enligt schemat - gött! Då har ni lite tid över att bara andas och ta det lugnt. Det sista ni vill är att känna stress under dagen, så räkna med lite extratid redan från början. Delegera också här gärna ut till någon som håller lite koll på tiderna, det ska inte ni behöva tänka på! <3

Vad händer sen?

Efter ert fantastiska bröllop åker jag hem (eller till hotellet) med världens största leende och med härliga bilder från er stora dag! Inom några dagar kommer ni få en liten sneakpeek på ca 5 bilder. Dessa får ni givetvis använda fritt tills att ni fått samtliga bilder från dagen. Jag visar såklart gärna någon av bilderna på min Instagram och Facebook sida så har ni en hashtag till bröllopet så skicka gärna den till mig så kan era vänner och familj också se bilderna!

Ca 8 veckor efter ert bröllop levereras era bilder fullt färdigbearbetade via ett lösenordsskyddat webbgalleri. Galleriet är enkelt att visa och dela till vänner och familj. Genom galleriet kan ni sen också beställa produkter av de bilder ni önskar, så som förstoringar, bildboxar eller album!

LET'S DO THIS!