Hurra-tjut och heja-rop! SNART är er stora dag här!
Jag förstår att ni säkert har en biljon saker i huvudet just nu under planeringen av ert bröllop. Därför vill jag skicka med en bröllopsguide a la Linnsej som kanske kan vara till lite hjälp och stöd! Såklart gällande foto-delen, men även lite annat smått och gott! Efter att ha hängt på som bröllopsfotograf på en hel del bröllop, allt från små intima med närmsta familjen till hejdundrande event med gäster från alla världens hörn - så har jag lärt mig ett och annat. Som jag GÄRNA delar med mig om till er såklart!
För när det väl är dags, vill jag verkligen att ni helt och hållet ska fokusera på varandra och bara njuta till tusen av er fantastiska dag!
Är det något ni undrar över utöver denna guide eller frågor som uppstått när ni kikat igenom? LET ME KNOW!
Jag finns här för er och hjälper er gärna så mycket jag bara kan! HERE WE GO!

Förberedelserna

Varje del av bröllopet har sin egna charm och känsla. Men förberedelserna är lite extra speciell! Stunden innan ni ser varandra för första gången på er dag, innan ni ska GIFTA ER. Pirret i magen, lite (eller mycket!) nervositet och kärleken från vänner eller familj som är med när ni förbereder er för er bröllopsdag.

Under förberedelserna rekommenderar jag att ni är i ett rum med mycket naturligt ljus. Det vill säga fönster, gärna stora för så bra ljusinsläpp som möjligt. Det är både min och eventuell MUA/frisörs absolut bästa vän - det naturliga ljuset. Detta för att få naturliga toner och mjukt ljus i bilderna. Mina tidigare brudpar har haft förberedelser på helt olika platser. Det har varit i ett stort sovrum, vardagsrum, ett hotellrum och till och med ute på deras altan. Helt enkelt där det varit bra ljusinsläpp.

Planera gärna in gott om tid för förberedelserna. Allt tar ofta lite längre tid än planerat (trust me! det kan ni räkna med för hela dagen. Räkna in mer tid än ni tror!) och här ska ni verkligen inte känna er stressade över att massor ska hinnas med på en kort stund. Njut av stunden, med vännerna eller familj som är där med er!

Jag är här lite fluga på väggen och dokumenterar de momenten som sker. När ni sminkas, fixar håret, fixar med flugan, skålar med vännerna eller fixar med lunch. Jag kommer inte styra eller be er posera på något sätt, men eventuellt be er placera er någon annanstans i rummet på grund av ljuset. 

Under förberedelserna tar jag gärna detaljbilder på exemplevis smycken, skor, manschettknappar och detaljer på klänning eller kostym. Här är också superbra tillfälle att ta detaljbilder på era trycksaker, så som Save the date-kort, inbjudningskort, meny och så vidare. Så ta gärna med en extra uppsättning av detta så har ni det förevigat med. Har ni en vacker ringbox till ringarna så är det perfekt till detta med!

Snabba tips inför era förberedelser

- Var i ett rum med mycket naturligt ljus från fönster. Placera er gärna mot ett fönster när ni sminkas/stylas.
- Ni ska såklart inte vara färdigstylade när jag kommer dit. Låt klänningar hänga kvar på galgarna, kostym och fluga eller slips likaså.
- Ta med era vackra trycksaker! Inbjudningskort, meny, vigselprogram - you name it! Och om ni har en ringbox för era ringar ta jättegärna med det också.


First Look

En ”first look” är då ni ser varandra för första gången under er bröllopsdag. Det är ett OTROLIGT fint och många gånger känslofyllt ögonblick, SÅ väl värt att föreviga! Detta ger er en stund för er själva (jag håller mig lite i bakgrunden och låter er njuta av stunden tillsammans). Ta tillfället till att bara kramas en stund, andas, lugna nerverna lite inför vigseln och bara vara ni. 

Det finns olika upplägg för hur detta kan gå till och det hjälper jag såklart er med! Det som skiljer sig från att se varandra första gången i kyrkan/vigselplatsen, är att här kan ni bara vara ni och njuta av stunden tillsammans. I kyrkan/under vigseln kan ni inte riktigt ställa er och kramas fast det är det enda ni vill göra, säga saker som “jäklar vad fin du är!” eller vrålhångla om ni får feeling för det. You know what I mean! (Sen är det bara liten bonus att jag som fotograf har större möjlighet att fånga ögonblicken på ett annat sätt. I kyrkan/på vigselplatsen är det oftast inte lika lätt att förflytta sig och få lika stor variation i bilderna).

Snabba tips inför er First Look

- Njut av stunden tillsammans! Håll om varandra, ta in alla känslor och låt nerverna stillas lite med att ha er future bride/groom hos er.


Porträtten

Yaaay - I love this! Och jag lovar, det kommer ni också. För ni kommer mest få mysa och kramas tillsammans! Jag kommer guida er igenom precis allt och ni behöver inte oroa er över "vad ska vi göra och hur ska vi stå?". Jag fångar de genuina ögonblicken, skratten, bamsekramarna och alla pussar (eller vrålhångel) där emellan. Jag lovar att ni inte behöver "sitta och le mot mig" á la skolfoto en endaste gång. Njut av ögonblicket att ni snart är gifta (eller precis gift er!), så sköter jag resten!

Planera för MINST en timme för era porträtt, gärna 1,5 timme om möjligt. Detta för att få mer variation i bilderna, kanske från olika miljöer, men framför allt för att ni inte ska behöva stressa. Utan låt det vara en mysig del av dagen för er att koppla av en stund och bara vara. Vissa väljer att planera in lite extratid för sin First Look, exempelvis 30 minuter, för att även här få lite porträtt. Och då ha runt 1 timme för porträtt efter vigseln istället.

Vill ni fotograferas tillsammans med brudföljet så låt gärna dem vara med under första delen av porträtten. Så smiter vi sen iväg själva så ni kan få lite tid tillsammans bara ni (och jag som tredje hjulet då!). Ibland vill en förälder, syskon eller tärna gärna följa med men jag rekommenderar er att ta denna stunden för er själva. Både för att lättare kunna slappna av utan att ha “åskådare”, också då ni under hela er dag kommer ha alla era fantastiska gäster omkring er som vill fira er kärlek tillsammans med er. Därför är det många som just uppskattat att porträttfotograferingen bara varit just dem.
En stund att andas och landa lite bara ni två.

Snabba tips inför Porträtten

- Fundera kring när ni vill ha era porträtt. Innan eller efter vigsel? Eller dela upp det kanske?
- Planera för ca 1-1,5 timme för porträttfotograferingen. Sätt hellre 1,5 timme för ofta blir tidsschemat försenat, eller om vi blir klara tidigare är det bara plus och ni har möjlighet att smita tillbaka till gästerna tidigare!
- Om vi ska fotografera i skog eller på en äng, ta gärna med ett par extra skor eller stövlar. Att hoppa omkring i klackar (eller för den delen nya sneakers) i en fuktig skog kan vara lite krångligt!
- Vill ni ha bilder ihop med brudföljet? Låt dem hänga på i början eller den sista delen (ca 20 minuter) av porträtten så ni i övrigt får tid för er själva. Alternativt tar vi bilderna med brudföljet efter er vigsel.


Vigseln

Jag är alltid på plats ca 15-20 minuter innan vigseln börjar för att prata med vigselförättaren/prästen, se mig omkring vid vigselplatsen/kyrkan och även fotografera lite detaljer.

Att be vigselförättaren, värdparet eller toastmaster berätta för gästerna innan er vigsel att ni anlitat en fotograf rekommenderas VARMT. Många har en såkallad “unplugged” vigsel, det vill säga att ingen fotografering är tillåten. Vissa kör det för hela dagen. Gästerna kommer både kunna njuta av er vigsel på ett helt annat sätt och ni kommer se era gäster istället för en massa mobiler i luften. Jag har till och med fått höra från gäster efter bröllop att de uppskattat att de kunnat vara mer närvarande och inte behöva tänka på att ta bilder själva. Ert webbgalleri kommer ni kunna dela med er av till vänner av familj om ni önskar. Det är jättebra att meddela innan vigseln om att de kommer kunna ta del av bilderna jag tar, så brukar det lugna foto-begäret lite med.

Era bilder kommer bli mycket härligare än om mobiler eller iPads sticker fram lite överallt. Framför allt är det viktigt att be dem att inte gå ut i eller sticka ut mobiler i altargången/där ni ska gå fram till ceremonin. Då det annars tyvärr är lätt hänt att en mobil hoppar fram mitt framför mig eller täcker stor del av bilden under helt fel ögonblick. Detta är ju självklart helt upp till er hur ni vill göra, men de gånger gäster har informerats om att fotograf är på plats och brudparet önskar att gästerna inte använder sina mobiler, har det blivit fantastiska bilder! 

Under vigseln är jag givetvis så tyst och diskret som möjligt och håller mig i bakgrunden. De få gånger jag förflyttar mig gör jag det under solosång eller psalmer. Gifter ni i er i kyrka brukar jag inte gå mycket längre fram än till de första bänkraderna, just för att jag vill störa så lite som möjligt. Vill ni absolut ha några bilder längre fram så pratar jag med prästen om detta innan och går i så fall fram vid ett tillfälle under er vigsel. Under vigseln använder jag endast det naturliga ljuset, aldrig blixt eller extralampor. 

Snabba tips inför er Vigsel
- Om ni ska vigas av en präst, informera om att ni anlitat en fotograf. Alla präster arbetar olika och kan ha olika restriktioner kring fotografering. Jag kommer alltid respektera deras arbete och arbetsplats och har de restriktioner kommer jag förhålla mig till dem. Därför är det jätteviktigt att ni pratar med prästen innan så ni vet om dem också. Ni får gärna säga att jag kommer dit lite tidigare för att presentera mig och pratar med dem om det är något de vill jag ska tänka på.
- Be vigselförättaren, värdparet eller toastparet att informera era gäster om att ni har anlitat fotograf och önskar att det inte tas bilder under vigseln, eller för hela dagen. Om ni vill kan de också informera om att webbgalleriet kommer finnas tillgängligt även för era gäster.
- Var inte rädda för att stå nära varandra under vigseln. Håll varandra i handen eller håll om varandra om ni vill!

Här nedan vill jag visa hur det tyvärr kan bli fel, mitt i ett vackert ögonblick, tack vare att mobiler hoppar fram.


Gratulationer & mingel

Under gratulationerna efter vigseln och när alla sen samlas för mingel kör jag all in på dokumentärt. Jag fokuserar på er två och att fånga den härliga atmosfären bland gästerna och hela känslan! Men jag smyger mest omkring i bakgrunden á la fluga-på-väggen. Räkna med att gratulationerna kan ta runt 30 minuter, framför allt om ni har mycket gäster. Ni har precis gift er - alla vill såklart komma fram och säga grattis till er!
Efter er vigsel är det ett bra tillfälle att ta gruppbilder med familj/släkt/vänner. Om vi planerat in porträtten efter vigseln, så tar vi gruppbilderna när vi är tillbaka från det helt enkelt.

Under minglet är ett bra tillfälle för mig att få tillgång till middagslokalen för att fotografera dukningen och detaljer där - om ni vill såklart!
Be gärna toastpar eller serveringspersonal säga till mig så fort det är färdigt så jag hinner smita in innan alla sätter sig till bords.

Snabba tips inför Gratulationer och Mingel

- Räkna med att gratulationerna kan ta en stund, räkna med runt 30 minuter om ni har mycket gäster.
- Om ni önskar ta gruppbilder rekommenderar jag att ni planerar in det efter gratulationerna. Skriv gärna en lista på de ni önskar ha med på bilderna och delegera ut till tärna, bestman eller värdpar att samla ihop alla ni vill ha med. 
- Be toastpar eller serveringspersonal säga till mig när middagslokalen är klar, så jag kan fotografera där innan alla gäster kommer in.

Middag

Under middagen är jag noga med att inte fotografera när ni äter, just för att inte störa. Ni och era gäster ska kunna slappna av och njuta av middagen!
När det är tal eller spex är jag direkt på fötterna och förevigar det!

Under hela dagen gör ljuset SÅ mycket för bilderna. Naturligt ljus är såklart det allra bästa och personligen så använder jag helst blixt så lite som möjligt. Både för känslan och också för att störa så lite som möjligt. När det är lite mörkare och sämre ljusinsläpp kan bilderna bli något brusigare för att fortfarande få dem bra exponerade. Det är ingenting som stör utan jag tycker snarare det blir en mjukare och charmigare känsla i bilderna än om blixt skulle användas.
Därför kan jag inte rekommendera er nog att köra all in på ljus under middagen! Ha ljusslingor, levande ljus eller både och! Ett neutralt, vitt ljus gör sig bäst. Det viktiga är att det är samma färg på ljuset (alltså inte något blått, lila och gult - aint so pretty).

Hangry fotograf! Vid bokning över 6 timmar behöver även jag (och eventuell assistent/andrefotograf) påfyllning av energi i form av mat. Detta passar bäst under tiden ni själva äter för att i övrigt vara redo under tal och spex. Jag (vi) sitter gärna enskilt i ett annat rum, men viktigt att det är i direkt anknytning till rummet middagen hålls i, för att lättare ha koll på vad som händer under middagen. Jag behöver nödvändigtvis inte ha samma fina meny som ni, men ett varmt mål (vegetarisk) mat fyller på med energin så jag kan fortsätta vara 110%!

Snabba tips inför Middagen
- Är det något speciellt eller överraskningsmoment ni vet med er kommer ske under kvällen, let me know! Inte bara för jag är nyfiken utan för då är jag också väl förberedd.
- Tänk på ljussättningen under middagen, framför allt där ni själva sitter. Naturligt ljus blir ju klart klurigare ju senare det blir. Men ha gärna ljusslingor och levande ljus för att lätta upp! Inte lampor direkt riktade mot er men gärna ljusslingor bakom exempelvis och tända ljus på borden. Här är verkligen more is more!


Kvällsporträtt (OH YES!)

This is where the magic happens så att säga. Det absolut mest perfekta ljuset är strax innan solen går ner, om det så är sol eller molnigt. Under våren och sommaren blir detta då oftast under middagen. Men vet ni vad... Det är helt fine att smita ut en stund för det här. Ni kommer inte ångra det! När solen står lågt och ljuset är så där varmt och mjukt, då blir det den där extra magin som jag (och så många andra..) är sååååå svag för.

Prata med toastmaster/toastmadame om att ni vill smita undan ca 15 minuter och se när det funkar bäst i planeringen. Kring den sista halvtimmen innan solen går när det är absolut vackrast ljus! Jag som då är ljus-junkie har såklart en app så jag kan ta fram exakt vilken tid det lär vara bäst ljus just ert datum. Tiden beror också lite på hur omgivningarna ser ut. Exempelvis höga träd så blir det lite tidigare, är det öppna ytor och åkrar så blir det senare.
Men jag lovar er, ni kommer inte ångra att ni smet iväg några minuter från middagen för detta!


Festen

Partyskorna på hörni! Ni och era gäster firar järnet och jag förevigar alla härliga partymoves och kärleken. Det finns risk att jag rycks med i musiken och att jag och kameran dansar med…
När dansgolvet är redo och festen är igång fångar jag glada och livliga bilder. I detta fall krävs oftast att jag använder blixt för att kunna få festliga bilder! 
Många inleder dansgolvet eller festen med sin första dans, andra skippar första dansen och öser på direkt. Börja med riktig svängig partylåt så får ni med alla! Ni kan också köra shotbrickor och skåla som start för kvällens festligheter. Bara fantasin sätter gränserna!

Snabba tips inför Festen
- Tänk på ljuset! Igen? Yep, tjat om ljuset igen..! Framför allt olika färgade ljus. Må vara festligt men det blir inte kalasbra på bild. Det kommer mest reflektera på ansikten och kläder. Ta i med mer vitt ljus och ljusslingor istället så kommer det bli fantastiskt!


Lite annat smått och gott

NJUT AV DAGEN!
Ganska obvious kanske men kan ändå inte säga det nog. NJUT! Den här dagen ni planerat och längtat efter i flera månader, kanske år, den går SÅ fort. Se till att stanna upp och andas, ta in dagen och låt er verkligen bara vara närvarande.

Delegera ut allt allt ALLT
Sa jag ALLT? Stressa inte upp er, låt andra hjälpa er. Allting kanske inte går exakt enligt plan men det är HELT FINE. Jag har inte varit på ett enda bröllop där allt har gått helt 100 enligt plan. Men det har blivit perfekt ändå. Det viktigaste är ändå att ni får varandra. Ni ska inte behöva tänka på någonting mer än varandra och er kärlek. Njut till fullo och ha riktigt jäkla kul!
Sätt en stopp-tid dagen innan för just er två där ni inte längre får fixa med planering osv. Delegera ut till nära och kära, jag lovar, de hjälper gladeligen till för att ni ska få er absolut bästa dag. Jag har haft brudpar som jobbat och fixat till 3 på natten innan, det rekommenderas INTE. Sätt exempelvis att klockan 18 dagen innan - efter det får alla andra ordna och styra upp!

Drick och ät
Champagne, öl eller vin - javisst det är gott. Men vatten är också viktigt! ;) Planera in en liten lunch också. You will thank me later! Ni kanske inte kommer känna er speciellt hungriga just då men just eat it. Hela dagen kommer vara som ett känslofyllt träningspass och er kropp behöver energin. Även här - delegera ut att någon påminner er om vatten och mat!

Schemat
Räkna med att allt tar längre tid än ni först beräknat. Räkna hellre med extratid för eventuella förseningar, om det så är av blomsterleverans eller att någon fastnar i trafiken. Skulle det sen hållas helt enligt schemat - gött! Då har ni lite tid över att bara andas och ta det lugnt också. Det sista ni vill är att känna stress under dagen, så räkna med extratid redan från början. Delegera också här gärna ut till någon som håller lite koll på tiderna, det ska inte ni behöva tänka på!

Videograf
Har ni anlitat videograf? Eller funderar ni eventuellt på att göra det?
Har ni inte redan anlitat någon rekommenderar jag VARMT min partner in crime Elaine Linje! En fantastisk bildberättare som verkligen fångar känslan och stämningen från er dag. Vi har jobbat tillsammans många gånger och är ett grymt team tillsammans.
Har ni redan anlitat videograf vill jag i god tid innan bröllopet ha hens kontaktuppgifter. Då det är viktigt att vi samarbetar och tänker på var vi placerar oss under olika delar av dagen för att båda ska föreviga er dag på bästa sätt, så är det jätteviktigt att vi pratar ihop oss innan.

REGN?!
Stay calm, det gör inget. Jag lovar! Många håller tummarna för att de ska få sol sol soooool under sin bröllopsdag. Men lite regn gör verkligen ingenting. Faktum är att lite mulen dag är absolut bäst ljus-mässigt! Men skulle det vara så att det regnar, så är lite duggregn inga konstigheter. Visst, det är självklart upp till er om ni kan tänka er att stå ute i lite regn - men för min del är det heeeeelt fine. Och för bilderna, jäklar så romantiskt och mysigt det blir. Detta bröllopet jag förevigade 2016 duggregnade det och ösregnade om vartannat - kika på det här!
Det är däremot bra att ha någon form av plan B för om det skulle vara oväder, och då menar jag att det rent ÖSER ner. Exempel på Plan B är inomhus, hos er eller någon ni känner med stora fönster (för att få bra ljus), ett växthus eller under tak utomhus. Festlokalen kan också vara ett alternativ. Alltid bra att ha en plan B, ifall att!

Bröllopstårta
Ja OM ni ska ha bröllopstårta det vill säga. Vissa kör cupcakes, godisbar, semlor, massa kakor etc istället! Anyhow, vissa har en fantastiskt fin bröllopstårta som det både lagts tid och pengar på. Det jag varmt rekommenderar er att göra är att istället servera detta efter vigseln under minglet. Efter middagen är det dessvärre inte alltid så många som tar av tårtan för de är tok-mätta efter en kalasmiddag.
Om ni tar det under minglet istället, blir det säkerligen tårtkalas för alla behöver lite energi, men ni får dessutom bilder på den i bra naturligt ljus (really, ljuset igen? JAPP!). Det gör verkligen stor skillnad, trust me. Värt att tänka på i alla fall - tårta under minglet eller efter middagen?

Det är er dag
Viktigast av allt i er planering - gör precis hur NI vill. Det är er dag och den ska vara precis så som ni själva vill. Vill ni ha med en specifik tradition - ha det! Vill ni skippa allt som har med traditioner att göra - kör på! Er dag är just er, så låt ingen annan bestämma hur det ska se ut eller vara.
Gör det som helt och hållet känns rätt för er!

Vad händer sen?

Lite längre fram när bröllopsdagen närmar sig kommer jag skicka ut ett formulär till er. Där ni får fylla i all info om dagen! Ju mer detaljer jag vet desto bättre kommer det bli. Jag vill veta allt från tidsschema och vad som händer under dagen (har ni inte satt det 100% hjälper jag er gärna med det utefter vad ni har för tider, körtider emellan osv) till olika adresser, om ni har specifika önskemål om bilder etc. Där får ni också fylla i lite kontaktuppgifter till viktiga personer så som värdpar/toastpar då jag gärna vill höra av mig till dem innan bröllopet för att teama ihop mig med dem. Är vi synkade och kommunicerar under hela dagen blir det allra bäst!

Efter ert fantastiska bröllop åker jag hem (eller till hotellet) med världens största leende och med härliga bilder från er stora dag! Jag lägger direkt in bilderna och gör extra backup. Inom några dagar kommer ni få en liten sneakpeek på ca 5 bilder. Dessa får ni givetvis använda fritt tills att ni fått samtliga bilder från dagen! Jag visar såklart gärna någon av bilderna på min Instagram och Facebook sida så har ni en hashtag till bröllopet så skicka gärna den till mig så kan era vänner och familj också se bilderna!

När bilderna är färdigställda och varsamt redigerade levereras era bilder fullt färdigbearbetade via ett lösenordsskyddat webbgalleri. Galleriet är enkelt att visa och dela till vänner och familj. Genom galleriet kan ni sen också beställa produkter av de bilder ni önskar, så som förstoringar, bildboxar eller album!

Kika gärna redan nu in på de olika produkter jag erbjuder
https://linnsej.se/produkter
Lösenord: produktgalleri1

Så som sagt, jag hoppas denna guide ska kunna hjälpa er med eventuella funderingar kring dagen. Är det något som helst ni undrar över eller tankar ni behöver bolla så bara hör av er! Jag hjälper er gärna!
I annat fall hör jag av mig lite längre fram för att samla lite mer info om er dag!
Varma kramar
Linn

LET'S DO THIS!